Οι βουλγαρικές αρχές άσκησαν δίωξη σε βάρος του διευθυντή της υπηρεσίας δίωξης οργανωμένου εγκλήματος της Βουλγαρίας (GDBOP), Στάνιμιρ Φλόροβ.
Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ο Φλόροβ, ακόμη τότε πράκτορας της GDBOP, είχε σχέσεις με ανθρώπους που ενέχονται στην λαθραία διακίνηση ναρκωτικών και να είχε δωροδοκηθεί, σύμφωνα με δεκάδες απόρρητα έγγραφα της υπηρεσίας ασφαλείας της προεδρίας της Βουλγαρίας τα οποία εστάλησαν ανώνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην εισαγγελία της Σόφιας.
Ο Φλόροβ διορίστηκε επικεφαλής της υπηρεσίας το 2009.
Οι εισαγγελείς οι οποίοι του απήγγειλαν τις κατηγορίες ζήτησαν από το υπουργείο Εσωτερικών να τον θέσει σε διαθεσιμότητα.
Τα έγγραφα, που επίσης επικαλέστηκαν βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, φαίνεται ότι είναι αυθεντικά, σύμφωνα με την εισαγγελία, που παράλληλα διεξάγει έρευνα για την διαρροή μυστικών του κράτους.
Για την εισαγγελία, τα έγγραφα τεκμηριώνουν ότι ο Φλόροβ είχε λάβει «ιδιαίτερα μεγάλες δωροδοκίες», και πρόκειται για μια «ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση».
Η διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα συνεχίζουν να ταλανίζουν τη Βουλγαρία, κάτι που «τρομάζει» τους επενδυτές, εμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη και καθυστερεί την είσοδο της χώρας στην περιοχή Σένγκεν της ΕΕ. Οι Βρυξέλλες συνεχίζουν να διατηρούν το βουλγαρικό σύστημα δικαιοσύνης υπό ειδική παρακολούθηση.
Το θέμα της διαφθοράς πυροδότησε διαδηλώσεις για το χαμηλό βιοτικό επίπεδο στη φτωχότερη χώρα της ΕΕ τον Φεβρουάριο, εξωθώντας την κεντροδεξιά κυβέρνηση της χώρας να παραιτηθεί.
Σύμφωνα με την εισαγγελία, ο Φλόροβ προστάτευε από το 1999 ως το 2002 λαθρέμπορους ναρκωτικών, προειδοποιώντας τους για επιχειρήσεις των διωκτικών αρχών, με αντάλλαγμα για αυτό κάθε φορά 20.000 γερμανικά μάρκα (10.000 ευρώ), ενώ επαλήθευε εάν τα αυτοκίνητά τους αναζητούνταν από την Ιντερπόλ ή στην περιοχή Σένγκεν.
Τα έγγραφα εμπλέκουν έμμεσα στην υπόθεση και τον Τσβέταν Τσβετάνοβ, πρώην υπουργό Εσωτερικών, καθώς ο Φλόροβ ήταν επικεφαλής μιας από τις σημαντικότερες υπηρεσίες του υπουργείου του.