Σε 8 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών και σε δεκάδες των τραυματιών από τις δύο σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν νωρίτερα σήμερα στις βόρειες Φιλιππίνες, ανακοίνωσαν οι αρχές.
Οι δύο δονήσεις σημειώθηκαν με διαφορά μερικών ωρών στην επαρχία Μπατάν, ένα σύμπλεγμα μικρών νησιών που βρίσκεται ανοιχτά της Λουζόν, της μεγαλύτερης νήσου των Φιλιππίνων.
Οι κάτοικοι τρομοκρατημένοι βγήκαν από τα σπίτια τους μέσα στη νύχτα. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν εικόνες που δείχνουν σπίτια που έχουν καταρρεύσει και δρόμους που έχουν κλείσει.
Ο σεισμός και ο μετασεισμός που σημειώθηκε ήταν αντίστοιχα μεγέθους 5,4 και 5,9 βαθμών, σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικής USGS, ενώ δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι.
Παράλληλα σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης των Φιλιππίνων λίγο αργότερα σημειώθηκε και δεύτερος μετασεισμός, ο οποίος ήταν επίσης ισχυρός.
Οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής κοιμόντουσαν την ώρα που σημειώθηκε η πρώτη σεισμική δόνηση γύρω στις 04:15 τοπική ώρα (23:15 ώρα Ελλάδος), όπως μεταδίδουν AFP-Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο Ραούλ ντε Σάγκον, δήμαρχος της Ιτμπαγιάτ, στην επαρχία Μπατάν, δήλωσε στο AFP ότι 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 60 τραυματίστηκαν. Ο ίδιος δεν ήταν ωστόσο σε θέση να διευκρινίσει την σοβαρότητα της κατάστασης των τραυματιών.
Λόγω της ώρας που σημειώθηκε η πρώτη σεισμική δόνηση πολλοί κάτοικοι βρισκόντουσαν μέσα στα σπίτια τους, δήλωσε παράλληλα ο αξιωματούχος της αστυνομίας Ούζι Βίλα.
Η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών ανακοίνωσε ότι αποστέλλει ιατρικές ομάδες και σωστικά συνεργεία στα νησιά που επλήγησαν.
Ο στρατός κινητοποίησε επίσης ένα αεροσκάφος για την αποστολή προμηθειών και τη διακομιδή τραυματιών, δήλωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας αυτής Ρικάρντο Τζάλαντ.
«Είναι τραυματική εμπειρία (…) ακόμη αισθανόμαστε ισχυρούς μετασεισμούς», δήλωσε στο Reuters η Έντνα Γκάτο, μια δασκάλα στην πόλη Ιτμπαγιάτ από έναν ανοιχτό χώρο όπου είχαν συγκεντρωθεί περίπου 1.000 άνθρωποι.
«Τα καινούργια σπίτια υπέστησαν ζημιές και τα παλιά που συντηρούσαμε καταστράφηκαν τελείως», πρόσθεσε η ίδια, αναφερόμενη στα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια.
Οι Φιλιππίνες βρίσκονται στον «Δακτύλιο της Φωτιάς», όπως ονομάζεται η σεισμογενής περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου τέμνονται τεκτονικές πλάκες με αποτέλεσμα να προκαλούνται συχνά σεισμοί και να υπάρχει ηφαιστειακή δραστηριότητα.