Στόχος όχι και τόσο κολακευτικών σχολίων της βρετανικής διπλωματίας είχε γίνει, πριν από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, και αυτή του Μπιλ Κλίντον, όπως δείχνουν αποχαρακτηρισμένα βρετανικά αρχεία, μόλις μία εβδομάδα μετά το διπλωματικό επεισόδιο που διατάραξε τις σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Λονδίνο.
Ο Τραμπ δεν εκτίμησε αρκετά τα διπλωματικά σημειώματα του Βρετανού πρεσβευτή Κιμ Νταρόκ προς την κυβέρνησή του, τα οποία διέρρευσαν στον Τύπο, και στα οποία ο έμπειρος διπλωμάτης χαρακτηρίζει τον Αμερικανό πρόεδρο «ανισόρροπο» και «ανίκανο» – και την κυβέρνησή του -«ανίκανη στο διπλωματικό πεδίο» και «μοναδικά δυσλειτουργική». ο βρετανός πρεσβευτής αναγκάσθηκε να παραιτηθεί στις 10 Ιουλίου.
Όμως, τα αποχαρακτηρισμένα βρετανικά έγγραφα που καλύπτουν την περίοδο 1994-1995 δείχνουν ότι ο Κιμ Νταρόκ έκανε απλώς την δουλειά του. Ο πρόεδρος Μπιλ Κλίντον είχε γίνει επίσης στόχος των αξιολογικών κρίσεων του τότε Βρετανού πρεσβευτή Ρόμπιν Ρένουικ. «Η οργάνωση του Λευκού Οίκου παραμένει χαώδης» έγραφε ο βρετανός πρεσβευτής μετά την παραίτηση δύο μελών της ομάδας του Κλίντον. «Μία σειρά καταστροφών στον τομέα των δημοσίων σχέσεων στον Λευκό Οίκο δίνουν την εικόνα μίας νέας κυβέρνησης χωρίς στόχο και αποδιοργανωμένης».
Όπως και ο Τραμπ, ο Κλίντον έδινε την μάχη για τις κατηγορίες περί ανάρμοστης συμπεριφοράς, πριν ακόμη το σκάνδαλο Λιουίνσκι, και, για τον πρεσβευτή Ρένουικ, «οι αδέξιες αντιδράσεις του Λευκού Οίκου στις κατηγορίες έχουν αρχίσει να δημιουργούν υποψίες κάλυψης».
Την ώρα που ο Κιμ Νταρόκ χαρακτήριζε την πολιτική του Τραμπ «χωρίς συνοχή και χαώδη», ο Ρόμπιν Ρένουικ επέκρινε με αυστηρότητα την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Κλίντον.
«Ο Κλίντον ενδιαφέρεται για τα διπλωματικά θέματα, αλλά κατά έναν τρόπο όχι και πολύ φυσιολογικό. Αντί να μιλά ήρεμα και να θέτει στη διάθεσή του δραστικά μέτρα κυρώσεων, κατηγορείται ότι κραυγάζει, αλλά δεν ενεργεί». Επίσης, όπως και ο Τραμπ σήμερα, ο Κλίντον είχε κατηγορηθεί για «υπερβολική ενασχόληση» με τα μέσα ενημέρωσης.
Ο Ρόμπιν Ρένουικ είχε περισσότερο θετικές κρίσεις για την σύζυγο του Μπιλ Κλίντον, την Χίλαρι, την προεδρική υποψήφιο που ηττήθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ το 2016. «Είναι πολύ έξυπνη και δραστήρια. Είναι πολύ καλοπροαίρετη και πολύ πιο φιλική σε σχέση με ό,τι λένε γι΄αυτήν».
Τα διπλωματικά τηλεγραφήματα, που φυλάσσονται στα εθνικά βρετανικά αρχεία, μαρτυρούν και την άποψη που είχε ο Μπιλ Κλίντον για τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι. «Δεν πρέπει να τον υποτιμούμε», είχε πει ο Κλίντον στον τότε πρωθυπουργό της Βρετανίας Τζον Μέιτζορ, σύμφωνα με ηχητική καταγραφή της συνομιλίας του, τονίζοντας ότι έχει μεγάλη δημοτικότητα και «μία συγκλονιστική σύζυγο».
Τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα αποκαλύπτουν επίσης την διαρκή ανησυχία των Βρετανών για την «ειδική σχέση» τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Γράφονται πολλές ανοησίες για την σχέση μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πάντοτε υπήρχαν έντονες διαφωνίες». Ωστόσο, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε μία σχέση ιδιαίτερα στενή. Η αξία της σχέσης μας για εμάς στον τομέα της άμυνας είναι ανυπολόγιστη».