Μια τουρκική εφημερίδα σχεδιάζει να προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας με αφορμή την κάλυψη της δίκης των νεοναζιστών που κατηγορούνται για δέκα δολοφονίες: μιας αστυνομικίνας, ενός Έλληνα και οκτώ Τούρκων μεταναστών.
Η δίκη έχει προσδιοριστεί για τις 17 Απριλίου. Το δικαστήριο του Μονάχου που θα εξετάσει την υπόθεση χορήγησε 50 άδειες εισόδου σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, όμως οι διαπιστεύσεις δόθηκαν με βάση τη σειρά προτεραιότητας με την οποία έκαναν την αίτηση. Έτσι, ούτε ένας Τούρκος δημοσιογράφος δεν θα μπορεί να βρίσκεται μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου. Η εφημερίδα Σαμπάχ ανέφερε ότι θα προσφύγει στο συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας.
Γερμανοί πολιτικοί, πολλά μέσα ενημέρωσης και η τουρκική κοινότητα της Γερμανίας έχουν κατηγορήσει τις δικαστικές αρχές του Μονάχου για έλλειψη ευαισθησίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε το περασμένο σαββατοκύριακο στον Γερμανό ομόλογό του ότι αναμένει να δοθεί άδεια παρουσίας στο δικαστήριο σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης και σε εκπροσώπους της γερμανικής κυβέρνησης. Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι
“κατανοεί” την κατάσταση αλλά δεν μπορεί να παρέμβει στη δικαιοσύνη.
«Κατά την άποψή μας η απόφαση του δικαστηρίου του Μονάχου παραβιάζει την αρχή της ισότητας και το δικαίωμα του πελάτη μας στην ελευθερία του Τύπου», δήλωσε ο δικηγόρος Ραλφ Χέκερ που εκπροσωπεί την Σαμπάχ.
«Σκοπεύουμε να καταθέσουμε προσφυγή στο συνταγματικό δικαστήριο το αργότερο μέχρι την Παρασκευή», είπε ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Μικντάτ Καρααλίογλου.
Κατηγορούμενοι στη δίκη είναι τα μέλη μιας μέχρι πρόσφατα άγνωστης εθνικιστικής, νεοναζιστικής οργάνωσης Nationalsozialistischer Untergrund (NSU). Κεντρικό πρόσωπο θεωρείται η Μπεάτε Τσέπε, 38 ετών, ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης των αποκαλούμενων και «δολοφόνων του ντονέρ». Μαζί της κατηγορούνται άλλα τέσσερα άτομα. Η δράση της NSU αποκαλύφθηκε κατά τύχη στα τέλη του 2011, όταν μετά από μια αποτυχημένη ληστεία σε τράπεζα, το ένα από τα δύο μέλη σκότωσε το άλλο και κατόπιν αυτοκτόνησε, ενώ η Τσέπε φέρεται να έβαλε φωτιά σε ένα διαμέρισμα που χρησιμοποιούσε η συμμορία.