Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε χθες Τετάρτη τις αρχές της Αιγύπτου ότι κρατούν αντιφρονούντες φυλακισμένους «επ’ αόριστον», κατά τρόπο «αυθαίρετο», αψηφώντας αποφάσεις της δικαιοσύνης που προβλέπουν την απελευθέρωσή τους.
Σε ανακοίνωσή της, η ΜΚΟ στηλιτεύει το ότι η εισαγγελία κρατικής ασφάλειας «παρακάμπτει» τις δικαστικές αποφάσεις για την απελευθέρωση κρατουμένων, «φυλακίζοντάς τους εντός των ορίων νέων υποθέσεων που βασίζονται σε κατασκευασμένες κατηγορίες, με σκοπό να τους κρατάει πίσω από τα σίδερα επ’ αόριστον».
Οι άνθρωποι αυτοί «φυλακίστηκαν βάσει εντολών της εισαγγελίας και των δικαστηρίων», αντέτεινε πάντως πηγή προσκείμενη στα αιγυπτιακά σώματα ασφαλείας.
Η παράταση της «προσωρινής κράτησης» δικαιολογείται από τις «ανάγκες» της δικαιοσύνης, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Από τη δική της πλευρά, η Αμνηστία αναφέρει ότι διαθέτει τεκμήρια για τουλάχιστον πέντε υποθέσεις στις οποίες οι αρχές, χρησιμοποιώντας «εσκεμμένα» διάφορα «τεχνάσματα» καταφέρνουν να «παρατείνουν την κράτηση» ανθρώπων που εναντιώνονται στην κυβέρνηση.
Ανάμεσά τους φιγουράρει η κόρη του γνωστού στον αραβικό κόσμο ισλαμιστή ιεροκήρυκα Γιούσεφ αλ Καρντάουι, με έδρα το Κατάρ, η Όλα αλ Καρντάουι, που παραμένει φυλακισμένη από το 2017 κατηγορούμενη πως «ανήκει σε τρομοκρατική οργάνωση», σύμφωνα με τη ΜΚΟ.
Η Διεθνής Αμνηστία σημειώνει πως η εισαγγελία κρατικής ασφαλείας διέταξε την 3η Ιουλίου τη νέα κράτησή της για άλλη υπόθεση, παρά το ότι η δικαιοσύνη τάχθηκε υπέρ της αποφυλάκισής της στην πρώτη υπόθεση.
Η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρεται επίσης στην περίπτωση ενός αιγύπτιου δημοσιογράφου του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα του Κατάρ, ο οποίος συνελήφθη στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2016 στο Κάιρο και κατηγορήθηκε για «υποκίνηση στάσης εναντίον του Κράτους» και «διασπορά ψευδών πληροφοριών».
Τον Μάιο, η εισαγγελία διέταξε να παραμείνει υπό κράτηση ο δημοσιογράφος αυτός, ο Μαχμούντ Χουσέιν, μία εβδομάδα μετά την απόφαση δικαστηρίου βάσει της οποίας θα όφειλε να αποφυλακιστεί από τις αρχές, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στις αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας.
Η Αίγυπτος είναι ανάμεσα στα αραβικά κράτη που έχουν διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ, εμιράτο που κατηγορείται πως υποστηρίζει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, «τρομοκρατική» οργάνωση σύμφωνα με το Κάιρο.
Το καθεστώς του προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, που βρίσκεται στην εξουσία μετά την ανατροπή από τον στρατό του προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι των Αδελφών Μουσουλμάνων το 2013, κατηγορείται συχνά από ΜΚΟ ότι φιμώνει και πατάσσει την αντιπολίτευση, ισλαμιστική και λαϊκή αδιακρίτως.
Η κατηγορία περί του ότι κάποιο πρόσωπο «ανήκει σε τρομοκρατική οργάνωση» χρησιμοποιείται συχνά εναντίον υποστηρικτών των ισλαμιστών, αλλά και οργανώσεων της αιγυπτιακής αριστεράς και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το Κάιρο διαψεύδει πάγια τις κατηγορίες των μη κυβερνητικών οργανώσεων και διαβεβαιώνει ότι αγωνίζεται εναντίον της τρομοκρατίας και για την αποτροπή του κινδύνου αποσταθεροποίησης της χώρας.