Οι Παλαιστίνιοι κηδεύουν σήμερα τρείς νεκρούς τους —έναν πολιτικό κρατούμενο που πέθανε αβοήθητος από καρκίνο στο Ισραήλ και δύο εφήβους που σκοτώθηκαν από πυρά του ισραηλινού στρατού— ενώ κλίμα έντασης και οργής επικρατεί σε όλα τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η κηδεία του 64χρονου πολιτικού κρατούμενου Μάισαρα Αμπου Χαμντία στο Ισραήλ, ο θάνατος του οποίου την Τρίτη προκάλεσε κύμα διαδηλώσεων, τελέστηκε στη Χεβρόνα στη νότια Δυτική Όχθη. Χιλιάδες κάτοικοι συνόδευσαν την επικήδεια πομπή, πολλοί κρατούσαν την κίτρινη σημαία του εθνικιστικού κόμματος Φάταχ ή την πράσινη της ισλαμιστικής Χαμάς.

Την ίδια ώρα στο χωριό Άναμπτα, κοντά στην Τουλκάρεμ, γινόταν η ταφή του Άμερ Νάσερ, 17 ετών και του εξάδελφού του Νάτζι Μπαλμπίσι, 19 ετών, οι οποίοι έπεσαν νεκροί από τα πυρά ισραηλινών στρατιωτών τη νύχτα, κοντά σε στρατιωτικό οδόφραγμα στη βόρεια Δυτική Όχθη. Τα φέρετρα ήταν τυλιγμένα με την παλαιστινιακή σημαία, ενώ οργισμένο πλήθος παρίστατο στην ταφή.

Παράλληλα ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ ότι είναι υπεύθυνο για την κλιμάκωση στη Δυτική Όχθη και απειλεί τις αμερικανικές προσπάθειες για την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας.

“Η ισραηλινή κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από την κλιμάκωση. Είναι υπεύθυνο για την αρνητική του επιρροή στις διεθνείς και αμερικανικές προσπάθειες για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων”, δήλωσε ο Αμπάς, μετά τον θάνατο δύο παλαιστινίων εφήβων από πυρά του ισραηλινού στρατού.

Σε ομιλία του ενώπιον του κόμματός του Φάταχ, ο Αμπάς είπε ότι το Ισραήλ «προσπαθεί να σπείρει το χάος» και ότι «αντιτίθεται σε κάθε ειρηνευτική προσπάθεια».

Η έκρηξη της βίας στη Δυτική Όχθη προκλήθηκε από το θάνατο του Χαμντία και σημειώνεται μόλις πριν από την έναρξη του τρίτου ταξιδιού του μέσα σε ένα μήνα του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι στη Μέση Ανατολή, με σταθμούς στην Ιερουσαλήμ και τη Ραμάλα.