Η ιταλική εφορία κάλεσε την τράπεζα Mediolanum S.p.A., συνιδιοκτησίας του ομίλου Fininvest της οικογένειας Μπερλουσκόνι, να καταβάλλει 344 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο σύμφωνα με τις αρχές αντιστοιχεί σε ανείσπρακτες φορολογικές οφειλές της προς το ιταλικό δημόσιο.

Η οφειλή διαπιστώθηκε μετά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στα βιβλία της τράπεζας αυτής για τα έτη 2010 και 2011.
«Σύμφωνα με την ιταλική εφορία υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι η Mediolanum, διαμέσου μιας εταιρίας που ελέγχει στην Ιρλανδία, της Mediolanum International Funds, μείωσε δραστικά τον όγκο των κερδών που εγγράφει στις δηλώσεις φόρου που υποβάλλει στις ιταλικές αρχές” αναφέρει, στην Διαδικτυακή της έκδοση, η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.

«Τα κέρδη της εταιρίας με βάση το Δουβλίνο αποτελούν το 96% επί του συνόλου του ομίλου», σημειώνει η εφημερίδα Ιλ Φάτο Κουοτιντιάνο.

Σύμφωνα με τον όμιλο Mediolanum η ανάλυση αυτή είναι «λανθασμένη» και «στερείται οποιασδήποτε βάσης», συνεπώς και το πρόστιμο το οποίο της επιβλήθηκε από τις ιταλικές φορολογικές αρχές.

Το 2012 ο όμιλος κατέγραψε καθαρό κέρδος 351 εκατ. ευρώ με ποσοστιαία άνοδο 422% -επίδοση η οποία είναι η καλύτερη από την ίδρυσή του το 1982.

Για τη διευθέτηση της υπόθεσης η τράπεζα Mediolanum θα ζητήσει την συνεργασία των ιταλικών και ιρλανδικών αρχών για να αποφευχθεί η «διπλή φορολόγηση» και να εξακριβωθεί ποιος ακριβώς είναι ο φόρος που αναλογεί και πρέπει να εισπραχθεί από τις αρχές κάθε χώρας.