Σάλος προκλήθηκε σήμερα στη Γερμανία από την απόφαση δικαστηρίου του Μονάχου να μην επιτρέψει σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης να καλύψουν τη δίκη γερμανών νεοναζί, οι οποίοι κατηγορούνται για το φόνο οκτώ Τούρκων κι ενός Έλληνα.
Η δίκη πρόκειται να ξεκινήσει στις 17 Απριλίου.
«Είναι ένα σκάνδαλο, είναι ντροπή» σχολίασε ο πρόεδρος της τουρκικής κοινότητας Κενάν Κολάτ, μιλώντας στην αυριανή έκδοση της εφημερίδας Berliner Zeitung, έπειτα από την αποκάλυψη του καταλόγου με τα διαπιστευμένα μέσα ενημέρωσης, τρεις εβδομάδες πριν τη δίκη της 37χρονης Μπεάτε Τσεπ και τεσσάρων κατηγορουμένων ως συνεργών της, που παραπέμπονται για τους εννιά φόνους οκτώ Τούρκων κι ενός Έλληνα στο διάστημα 2000-2006 και μίας αστυνομικού το 2007.
Στον κατάλογο αυτόν δεν περιλαμβάνεται κανένας τούρκος δημοσιογράφος στα διαπιστευμένα μέσα και ανταποκριτές, ενώ και άλλα μεγάλα ειδησεογραφικά μέσα όπως το BBC, οι Times της Νέας Υόρκης, το Al Jazeera δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τη δίκη, καθώς το δικαστήριο αποφάσισε να επιτρέψει την παρουσία των μέσων αυστηρά με βάση τη χρονική σειρά που κατέθεσαν τις αιτήσεις τους.
Ενώπιον αυτής της διάκρισης, ο Κολάτ κάλεσε το δικαστήριο και τους πολιτικούς υπευθύνους να αναθεωρήσουν την απόφασή τους και «να βρουν μία λύση».
Οι γερμανοί δημοσιογράφοι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τους τούρκους συναδέλφους τους, με την ομοσπονδία τους DJV να αξιώνει από τις αρχές να βρουν θέσεις για τα τουρκικά κι ελληνικά μέσα ενημέρωσης. «Εάν συνέβαινε το αντίθετο στο εξωτερικό, εμείς θα επαναστατούσαμε απέναντι στο γεγονός ότι κανείς Γερμανός δημοσιογράφος δεν βρήκε θέση στην αίθουσα», πρόσθεσε ο πρόεδρός της Μίκαελ Κόνκεν.
Η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών στη Γερμανία (VAP) εξέφρασε με τη σειρά της «την έκπληξή της», χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» τον αποκλεισμό τουρκικών και ελληνικών μέσων ενημέρωσης από τη δίκη.
Την απόφαση καταδίκασε και η Μπάρμπαρα Γιον, μία εκ των συνηγόρων των θυμάτων των νεοναζιστών, μελών της ομάδας NSU: «τούτη τη δίκη δεν την παρακολουθούν με ενδιαφέρον μόνον στην Τουρκία», δήλωσε η ίδια στην εφημερίδα Μίτελντοϊτσε Τσάιτουνγκ.
Περίπου τρία εκατ. Τούρκοι, ή τουρκικής καταγωγής γερμανοί πολίτες, που ζουν στη Γερμανία «εξακολουθούν και διαβάζουν τουρκικές εφημερίδες, ή βλέπουν τουρκική τηλεόραση. Δεν είναι απλώς ευκταίο, αλλά είναι άκρως απαραίτητο να έχουν πρόσβαση» στη δίκη, επεσήμανε.