Την ανησυχία τους εκφράζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας και της Γαλλίας, καθώς όπως είπαν, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ εμφανίζεται διατεθειμένος να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην εμφύλια σύρραξη της χώρας.

Πάντως συριακή κυβέρνηση και η αντιπολίτευση αλληλοκατηγορούνται για τη χρήση αυτού του είδους των όπλων στις επιθέσεις με ρουκέτες κοντά στο Χαλέπι, την περασμένη Τρίτη, κατά τις οποίες 26 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ωστόσο, αμερικανικές διπλωματικές πηγές πάντως θεωρούν απίθανο να έχουν χρησιμοποιηθεί τέτοια όπλα.

Σε επιστολή τους προς την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, που εστάλη πριν τη σύσκεψη των ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Δουβλίνο με θέμα τη Συρία, οι υπουργοί Λοράν Φαμπιούς και Ουίλιαμ Χέιγκ δηλώνουν: «η κρίση απειλεί όλο και περισσότερο την σταθερότητα στην περιοχή και είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για την προθυμία του καθεστώτος να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα».

Στην επιστολή αυτή, αντίτυπο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, οι δύο ΥΠΕΞ επαναλαμβάνουν τις εκκλήσεις τους στην ΕΕ να χαλαρώσει το εμπάργκο όπλων κατά της Συρίας προκειμένου να επιτραπεί η παροχή μεγαλύτερης βοήθειας προς την αντιπολίτευση. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί σήμερα στο Δουβλίνο.

Οι δύο υπουργοί δηλώνουν ότι θα είναι επίσης δύσκολο για την ΕΕ να διατηρήσει τις κυρώσεις της κατά της Συρίας χωρίς να γίνουν εξαιρέσεις για την αντιπολίτευση.