Στο συμπέρασμα ότι η τουρκική πολεμική αεροπορία δεν διέπραξε κανένα λάθος όταν εξαπέλυσε επίθεση, τον Δεκέμβριο του 2011, εναντίον μιας ομάδας χωρικών, σκοτώνοντας 34 από αυτούς, επειδή τους εξέλαβε για κούρδους αντάρτες, κατέληξε κοινοβουλευτική έρευνα.
«Δεν υπάρχουν αποδείξεις που να υποδεικνύουν μια εκ προθέσεως επίθεση εναντίον των πολιτών», αναφέρει η ερευνητική επιτροπή της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στην έκθεσή της, διευκρινίζοντας ότι από τις αεροφωτογραφίες που είχαν τραβηχτεί από μη επανδρωμένα αεροσκάφη λίγη ώρα πριν από τον βομβαρδισμό δεν ήταν δυνατόν να διακρίνει κανείς εάν οι εικονιζόμενοι ήταν αντάρτες ή πολίτες.
Τα συμπεράσματα της επιτροπής, καρπός έρευνας που διήρκησε 15 μήνες, επισημαίνουν ότι η περιοχή που βομβαρδίστηκε από τα τουρκικά μαχητικά βρίσκεται κοντά στη διάβαση που χρησιμοποιούν οι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) για να διεισδύουν στην Τουρκία από τις βάσεις τους, στο βόρειο Ιράκ.
Πριν από τη δημοσιοποίηση της οριστικής έκθεσης, τα προσωρινά συμπεράσματα της έρευνας είχαν απορριφθεί από τους συγγενείς των θυμάτων αλλά και από την αντιπολίτευση που κατηγορεί το στρατό και την κυβέρνηση ότι ήθελαν να «κουκουλώσουν» τα γεγονότα.
Στις 28 Δεκεμβρίου 2011 τα τουρκικά αεροσκάφη βομβάρδισαν μια ομάδα κούρδων λαθρεμπόρων κοντά στο χωριό Ολούντερε (ή Ρομπόσκι, όπως αποκαλείται στα κουρδικά) στην επαρχία Σιρνάκ, κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ. Τότε, το γενικό επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων είχε κάνει λόγο για «λάθος», εξηγώντας ότι οι λαθρέμποροι θεωρήθηκαν αντάρτες του PKK. Η κατακραυγή που προκάλεσε η δήλωση αυτή ανάγκασε την κυβέρνηση να ξεκινήσει κοινοβουλευτική έρευνα και να προτείνει να δοθεί αποζημίωση στις οικογένειες των 34 θυμάτων.
Η Διεθνής Αμνηστία είχε καλέσει τις τουρκικές αρχές να διεξάγουν «αμερόληπτη έρευνα» για την υπόθεση.