Ο διεθνής Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) ανακοίνωσε χθες ότι δεν διαθέτει πληροφορίες από ανεξάρτητες πηγές για τη χρήση τέτοιου είδους όπλων στη Συρία – όπως αλληλοκατηγορούνται οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στη χώρα – και ότι «παρακολουθεί από κοντά» την κατάσταση. Αντίστοιχη ήταν και η τοποθέτηση των ΗΠΑ, ενώ η Τουρκία, αποκρούοντας τις κατηγορίες της Δαμασκού για το θέμα, σχολίασε σε ειρωνικούς τόνους ότι το καθεστώς Άσαντ «δεν ξέρει τι λέει…».
Ο Τούρκος διπλωμάτης Αχμέτ Ιζιμτζί, ο γενικός διευθυντής του OPCW, είπε ότι θα εξετάσει τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης και θα προσπαθήσει να εξακριβώσει τις συνέβη ώστε να εκτιμήσει την κατάσταση.
Η συριακή κυβέρνηση και οι αντάρτες αλληλοκατηγορούνται για μια επίθεση με χημικά όπλα στο Χαλέπι που σημειώθηκε σήμερα. Εάν επιβεβαιωθεί, αυτή θα είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται χημικά όπλα στη συριακή σύγκρουση.
Όταν ρωτήθηκε αν ο OPCW έχει ανεξάρτητη πληροφόρηση που να επιβεβαιώνει τη χρήση χημικών όπλων ο Ιζιμτζί απάντησε: «Όχι, δεν έχουμε. Δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή ξέρουμε περισσότερα απ’ όσα γνωρίζετε εσείς. Φυσικά, έχουμε δει τις αναφορές και παρακολουθούμε την κατάσταση».
Νωρίτερα, μιλώντας σε ένα σεμινάριο που οργάνωσε το Κέντρο για τον Αφοπλισμό και τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών στη Βιένη, ο Ιζιμτζί είπε ότι οι αναφορές ότι η Συρία διαθέτει μεγάλα αποθέματα τέτοιων όπλων συνιστά «μεγάλη πηγή ανησυχίας».
Ο OPCW, που εδρεύει στη Χάγη, έχει 188 χώρες-μέλη και ιδρύθηκε για να επιβλέπει την απαγόρευση παραγωγής, συγκέντρωσης και χρήσης χημικών όπλων.
Η Συρία δεν έχει υπογράψει τη διεθνή συνθήκη για την απαγόρευση των χημικών και δεν επομένως δεν είναι υποχρεωμένη να δηλώνει τα χημικά όπλα που διαθέτει, ούτε να επιτρέπει σε παρατηρητές να τα ελέγχουν.
Ο Ιζιμτζί κατέστησε σαφές ότι δεν θα ήθελε να στείλει εμπειρογνώμονες σε εμπόλεμη ζώνη.
Εξάλλου, ο Λευκός Οίκος δήλωσε σήμερα ότι εξετάζει προσεκτικά τους ισχυρισμούς, ότι χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν στην Συρία, αλλά είπε ότι δεν έχει στοιχεία που να τεκμηριώνουν τις κατηγορίες ότι η αντιπολίτευση είχε χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα.
«Ερευνούμε προσεκτικά τις πληροφορίες που μας έρχονται», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ στους δημοσιογράφους.«Αυτό είναι ένα θέμα που έχει καταστεί σαφές από τον Πρόεδρο ότι προκαλεί μεγάλη ανησυχία σε μας», τόνισε.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν ότι ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ πιθανώς να προσφύγει στη χρήση χημικών όπλων, καθώς η παραμονή του στην εξουσία «απειλείται όλο και περισσότερο, και θεωρεί την κλιμάκωση της βίας μέσω των συμβατικών μέσων ατελέσφορη. Και αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα», τόνισε ο Κάρνεϊ
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει καταστήσει σαφές ότι εάν ο Άσαντ και οι δυνάμεις του χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα θα υπάρξουν συνέπειες, δήλωσε ο Κάρνεϊ, δεν διευκρίνισε όμως ποιες θα είναι οι συνέπειες αυτές.
Είπε επίσης ότι η θέση των ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι ότι θα παρέχει μόνο μη-θανατηφόρο βοήθεια προς τη συριακή αντιπολίτευση. «Η θέση μας είναι και παραμένει ότι δεν θα προσφέρουμε θανατηφόρο βοήθεια στην αντιπολίτευση», σημείωσε τέλος ο Κάρνεϊ.
Σε μία παράλληλα εξέλιξη, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νάλαντ χαρακτήρισε τις κατηγορίες ως προσπάθεια της κυβέρνησης του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να δυσφημίσει τους αντιπάλους του.
Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρωθυπουργός απέρριψε την κατηγορία της Συρίας ότι η Άγκυρα εμπλέκεται στην χρήση χημικών όπλων από τους αντάρτες.
«Η Τουρκία δεν βρέθηκε ποτέ σε κατάσταση κατά την οποία χρησιμοποίησε χημικά όπλα. Δεν υπάρχουν χημικά όπλα στο καταγραμμένο αρχείο μας», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους.«Το συριακό καθεστώς δεν ξέρει τι λέει σχετικά με την Τουρκία», τόνισε.
Ο Σύρος υπουργός Πληροφοριών Ομράν αλ Ζοάμπι δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι η Τουρκία και το Κατάρ, τα οποία έχουν υποστηρίξει τους αντάρτες που πολεμούν κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ φέρουν «νομική, ηθική και πολιτική ευθύνη» για την επίθεση.