Ομοσπονδιακό δικαστήριο έκρινε σήμερα ότι η CIA δεν μπορεί να αρνείται να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αν διαθέτει πληροφορίες για τις επιχειρήσεις που εκτελούν τα αμερικανικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ανά τον κόσμο, απόφαση που θεωρείται πλήγμα στη μυστικότητα με την οποία η υπηρεσία περιβάλλει τις αποστολές αυτές.
Το δικαστήριο της Ουάσινγκτον έκρινε ότι η στάση αυτή δεν είναι πλέον δικαιολογημένη, δεδομένου ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο νυν διευθυντής της CIA έχουν παραδεχτεί δημοσίως ότι γίνονται επιχειρήσεις σε άλλες χώρες εναντίον μελών της Αλ Κάιντα, με αυτού του είδους τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Η CIA υποστήριζε ότι δεν υποχρεούται να συμμορφωθεί με το αίτημα περί ελεύθερης πληροφόρησης που είχε υποβάλει η οργάνωση για την υπεράσπιση των πολιτικών ελευθεριών ACLU. Σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες, ακόμη και αν απλώς επιβεβαίωνε ότι διέθετε στοιχεία για τις επιχειρήσεις αυτές θα έθετε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.
Η απόφαση των τριών ομοσπονδιακών δικαστών ανοίγει το δρόμο για νέες δικαστικές διαμάχες. Επικαλούμενο πρόσφατες δηλώσεις του Ομπάμα και τον Τζον Μπρέναν, πρώην συμβούλου του προέδρου σε θέματα εθνικής ασφάλειας και νυν διευθυντή της CIA, το δικαστήριο έκρινε ότι δεν είναι λογικό η CIA να επιμένει ότι αν παραδεχόταν ότι συμμετέχει στις αποστολές των μη επανδρωμένων αεροσκαφών «θα αποκάλυπτε κάτι που δεν έχει ήδη καταστεί κοινό κτήμα».
Η ACLU χαιρέτισε την απόφαση, τονίζοντας ότι «οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν ποιον σκοτώνει η κυβέρνηση και γιατί, σε ποια χώρα και ποιος έδωσε την εντολή».
Σχεδόν ταυτόχρονα, ο ειδικός ερευνητής του ΟΗΕ για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αντιτρομοκρατίας, με ανακοίνωση που εξέδωσε στη Γενεύη, κατήγγειλε ότι η Ουάσινγκτον παραβιάζει την εθνική κυριαρχία του Πακιστάν με τις επιχειρήσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που πραγματοποιεί κοντά στα σύνορα της χώρας με το Αφγανιστάν, μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
Ο Μπεν Έμερσον επισκέφθηκε το Πακιστάν στις αρχές της εβδομάδας στο πλαίσιο της έρευνάς του για την επιπτώσεις που έχουν στους πολίτες η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και οι άλλες μορφές στοχευμένων εκτελέσεων. «Όσον αφορά το διεθνές δίκαιο, οι αμερικανικές επιχειρήσεις στο Πακιστάν διεξάγονται χωρίς τη συναίνεση των εκλεγμένων εκπροσώπων του λαού ή της νόμιμης κυβέρνησης», σημειώνει στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. «Δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις αυτές περιλαμβάνουν τη χρήση βίας στο έδαφος ενός άλλου κράτους χωρίς τη συναίνεσή του, συνιστούν “παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του Πακιστάν» τόνισε.
Τον Ιανουάριο ο Έμερσον είχε ανακοινώσει ότι θα ερευνήσει 25 τέτοιες επιθέσεις στο Πακιστάν, την Υεμένη, τη Σομαλία, το Αφγανιστάν και τα Παλαιστινιακά Εδάφη και θα παρουσιάσει την τελική έκθεσή του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Οκτώβριο.
Η αμερικανική κυβέρνηση δεν θέλησε να σχολιάσει την ανακοίνωση του ειδικού ερευνητή. «Είδαμε το δελτίο τύπου. Προφανώς δεν θα μιλήσω εδώ για απόρρητες πληροφορίες», είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ, προσθέτοντας ότι ο διάλογος της Ουάσινγκτον με το Πακιστάν για θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας «θα συνεχιστεί».
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ είπε ότι θα κρίνει όταν διαβάσει την τελική έκθεση του Έμερσον και τόνισε και αυτός ότι οι ΗΠΑ διατηρούν στενές σχέσεις με το Πακιστάν και συνεργάζονται μαζί του τακτικά σε θέματα ασφαλείας.