«Ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι έπεσε θύμα προσχεδιασμένης εκτέλεσης», ήταν το συμπέρασμα της έκθεσης που παρουσίασε σήμερα από μία εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ. Μια είδηση που ήχησε όμορφα και στα αυτιά της τουρκικής κυβέρνησης.
«Υποστηρίζω σθεναρά τις συστάσεις της εισηγήτριας, Ανιές Καλαμάρ, προκειμένου να διαλευκανθεί η δολοφονία του Κασόγκι και να καταστούν υπόλογοι οι υπεύθυνοι» έγραψε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο Twitter.
Στο μεταξύ, από τη Γενεύη, η ερευνήτρια του ΟΗΕ για τον θάνατο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου κάλεσε τις χώρες να επικαλεστούν την παγκόσμια δικαιοδοσία για ένα διεθνές έγκλημα -όπως το αποκάλεσε- και να προχωρήσουν σε συλλήψεις αν αποδειχθεί η ευθύνη κάποιων ατόμων.
Η Καλαμάρ, ειδική εισηγήτρια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για εξωδικαστικές εκτελέσεις, απαντώντας σε ερώτηση αν η παγκόσμια δικαιοδοσία σημαίνει ενδεχόμενες συλλήψεις υπόπτων στο εξωτερικό, είπε στους δημοσιογράφους: «Αν και όταν η ευθύνη αυτών των ατόμων θα έχει αποδειχθεί, περιλαμβανομένων των ευθυνών σε ένα επίπεδο που δικαιολογεί τη σύλληψη, απολύτως».
Επίσης, είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν μπόρεσε να τεκμηριώσει αναφορές σύμφωνα με τις οποίες οι αρχές των ΗΠΑ είχαν υποκλέψει επικοινωνίες του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, για μια φερόμενη συνωμοσία, αλλά είπε ότι θα έπρεπε να έχουν ερευνηθεί και ο Κασόγκι, κάτοικος ΗΠΑ, να έχει προειδοποιηθεί.
Οι δικαστικές Αρχές σε χώρες που αναγνωρίζουν την παγκόσμια δικαιοδοσία για σοβαρά αδικήματα, όπως εγκλήματα πολέμου και βασανιστήρια, μπορούν να ερευνήσουν και να ασκήσουν διώξεις για τα εγκλήματα αυτά ανεξάρτητα από το πού διαπράχθηκαν.