Με συντριπτική πλειοψηφία οι πολίτες της Βιέννης απέρριψαν σε άτυπο δημοψήφισμα (ποσοστό 87%) την ιδιωτικοποίηση δημοτικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών -ύδρευση, αποχέτευση, διαχείριση απορριμμάτων, νοσοκομεία, δημοτικές κατοικίες, δημόσια μέσα συγκοινωνίας.
Ακόμη, το 72% των Βιεννέζων τάχτηκε εναντίον της υποψηφιότητας της αυστριακής πρωτεύουσας για την ανάληψη των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2028.
Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα -το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται στις 18 Μαρτίου, μετά την καταμέτρηση όλων των επιστολικών ψηφοδελτίων- το ποσοστό συμμετοχής στο άτυπο δημοψήφισμα που διεξήχθη από 7-9 Μαρτίου, ήταν στο 31,5%.
Στα άλλα δύο ερωτήματα του δημοψηφίσματος, θετικά τοποθετήθηκε μια πλειοψηφία 66% στο θέμα επέκτασης προγραμμάτων εναλλακτικής ενέργειας με δυνατότητα συμμετοχής δημοτών στη χρηματοδότηση τους, ενώ ένα ποσοστό 63% υποστήριξε την παραμονή της αρμοδιότητας στις αρχές των 23 διοικητικών τομέων της Βιέννης ως προς τη διαχείριση των χώρων στάθμευσης.
Κατά την παρουσίαση του προσωρινού αποτελέσματος, ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης, Μίχαελ Χόιπλ, τονίζοντας πως το αποτέλεσμα είναι για τον ίδιο δεσμευτικό και θα εφαρμοστεί, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόρριψη από τους δημότες, των σχετικών προθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.
Χαιρέτισε επίσης το θετικό αποτέλεσμα ως προς τα προγράμματα εναλλακτικής ενέργειας, που αποτελούν, όπως είπε, θέμα του μέλλοντος, εκφράζοντας συγχρόνως τη δυσαρέσκειά του για την απόρριψη της διοργάνωσης Ολυμπιακών Αγώνων.
Έκπληξη για την απόρριψη των Ολυμπιακών Αγώνων, διατύπωσε από την πλευρά της και η ελληνικής καταγωγής αντιδήμαρχος και αναπληρώτρια κυβερνήτης της Βιέννης, Μαρία Βασιλάκου, η οποία είχε ταχθεί πριν το δημοψήφισμα, σαφώς υπέρ της υποψηφιότητας της Βιέννης για την ανάληψη της Ολυμπιάδας του 2028, παραθέτοντας μάλιστα μια σειρά θετικών επιχειρημάτων και προβάλλοντας ως πρότυπα, τόσο τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης όσο και της Αθήνας το 2004.
Ικανοποίηση εξέφρασε η ίδια για την απόρριψη των ιδιωτικοποιήσεων δημοτικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών αλλά και για την υπερψήφιση των προγραμμάτων εναλλακτικής ενέργειας.
Στο άτυπο δημοψήφισμα -το δεύτερο που διενεργήθηκε μέσα στα τελευταία τρία χρόνια στην αυστριακή πρωτεύουσα, η οποία είναι συγχρόνως και ένα από τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας- σχεδόν 1,2 εκατομμύρια ψηφοφόροι στη Βιέννη είχαν τη δυνατότητα να πάρουν θέση σε τέσσερα επίκαιρα ζητήματα της πόλης τους, ενώ το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων της αντιπολίτευσης, επικρίνοντας το ερωτηματολόγιό, είχε καλέσει τους δημότες να το μποϋκοτάρουν.
Μετά τις τελευταίες τοπικές και δημοτικές εκλογές, τον Οκτώβριο του 2010, στο δήμο και στην τοπική κυβέρνηση της Βιέννης, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Μίχαελ Χόιπλ – το οποίο κυβερνά στην πρωτεύουσα, μάλιστα σχεδόν αδιάλειπτα με απόλυτη πλειοψηφία εδώ και 95 χρόνια, από το 1918 -χάνοντας την απόλυτη πλειοψηφία, από το 49,1% του 2005 στο 44,1% , ηγείται μιας κυβέρνησης συνασπισμού με το Κόμμα των Πρασίνων της Μαρίας Βασιλάκου (ποσοστό στις εκλογές 12,2%).