Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ένας Αμερικανός για τη δολοφονία τριών μουσουλμάνων φοιτητών τον Φεβρουάριο του 2015, μια υπόθεση που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στις ΗΠΑ και στον κόσμο.
Ο Κρεγκ Χικς, 50 ετών, δήλωσε ένοχος την Τετάρτη, αφού η εισαγγελία δεσμεύτηκε ότι δεν θα επιδίωκε να του επιβληθεί η θανατική ποινή. Το 2015 ο Χικς είχε σκοτώσει τον Ντιά Μπαρακάτ, 23 ετών, την σύζυγό του, Γιουσόρ Άμπου Σάλα, 21 ετών και την αδελφή της, Ραζάν Άμπου Σάλα, 19 ετών, στην πανεπιστημιούπολη του Τσάπελ Χιλ, στη Βόρεια Καρολίνα.
Ο ίδιος ισχυριζόταν ανέκαθεν ότι η πράξη του ήταν το αποτέλεσμα μιας διένεξης μεταξύ γειτόνων. Ένα βίντεο που τράβηξε το ένα από τα θύματά του, ο Ντιά Μπαρακάτ, το οποίο προβλήθηκε την Τετάρτη στο δικαστήριο, δείχνει πως ο Κρεγκ Χιγκς χτύπησε το κουδούνι του σπιτιού του ζευγαριού για να διαμαρτυρηθεί –χωρίς όμως να ευσταθεί η κατηγορία του– επειδή είχαν σταθμεύσει το αυτοκίνητό τους στη δική του θέση.
Η οικογένεια των θυμάτων ανέκαθεν υποστήριζε ότι αυτό δεν ήταν παρά ένα πρόσχημα και ότι ο Χικς υποκινήθηκε από την εχθρότητά του απέναντι στο Ισλάμ. Ζητούσε μάλιστα από τις διωκτικές αρχές να χαρακτηρίσουν το έγκλημά του ως υποκινούμενο από θρησκευτικό μίσος, επειδή ο 50χρονος είχε αναρτήσει πολλά μηνύματα εναντίον της θρησκείας σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ενώ είχε κατ’ επανάληψη εμπλακεί σε διαμάχες με έγχρωμους ή αλλοδαπούς γείτονές του.
Η εισαγγελία ωστόσο αρνήθηκε να δεχτεί αυτό το κίνητρο, που θα είχε επιβαρυντικό χαρακτήρα για την ποινή του.
Λίγες ώρες μετά την καταδίκη του Κρεγκ Χικς, ο αρχηγός της αστυνομίας του Τσάπελ Χιλ ζήτησε δημοσίως συγγνώμη για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν την υπόθεση οι αρχές. “Αυτό που γνωρίζουμε σήμερα, και θα ήθελα να το ξέρω πριν από τέσσερα χρόνια, είναι ότι οι δολοφονίες του Ντία, της Γούσορ και της Ράζαν ήταν κάτι παραπάνω από μια διαμάχη για μια θέση στάθμευσης. Ο δράστης αυτών των δολοφονιών είχε αναμφίβολα μίσος στην καρδιά του” έγραψε στην ανακοίνωσή του ο Κρις Μπλου.
“Στους μουσουλμάνους της κοινότητάς μας, λέω: να ξέρετε ότι σας αφουγκραστήκαμε, σας είδαμε, σας ακούσαμε”, πρόσθεσε.
Η τριπλή δολοφονία προκάλεσε σάλο στις ΗΠΑ. Ο τότε πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε δηλώσει ότι “κανείς άνθρωπος δεν πρέπει να στοχοθετείται εξαιτίας αυτού που είναι, της εμφάνισής του ή της πίστης του”. Διαδήλωσεις είχαν γίνει τότε στο Ιράν, στην Ιορδανία και στα Παλαιστινιακά Εδάφη.