Το ποσοστό ανεργίας στη Γαλλία έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών το τελευταίο τρίμηνο του 2012, στο 10,6%, αυξανόμενο κατά 0,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο και ισοφαρίζοντας το μέγεθος που είχε καταγραφεί το δεύτερο τρίμηνο του 1999, ανακοίνωσε το εθνικό ινστιτούτο στατιστικής και οικονομικών μελετών (INSEE).

Τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν ώθησαν την κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ να δεσμευτεί εκ νέου να τονώσει την ανάπτυξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς εντείνονται οι ενδείξεις πως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης επιβραδύνεται έναντι της ανθεκτικότερης γερμανικής οικονομίας.

Πρόκειται για το έκτο συνεχόμενο τρίμηνο που καταγράφεται αύξηση του ποσοστού της ανεργίας στη Γαλλία, η οικονομία της οποίας συρρικνώθηκε κατά 0,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2012. Η ανεργία αυξάνεται συνεχώς από τα μέσα του 2011.

«Είναι μια άβολη αλήθεια για τον Φρανσουά Ολάντ και άλλη μια ένδειξη ότι μπορεί να μετακινείται στη λάθος πλευρά της ομάδας της ευρωζώνης», σχολίασε ο Ζιλιέν Μανσό, οικονομολόγος της ING, που προέβλεψε ότι η ανεργία θα αυξηθεί έως και στο 11,5% φέτος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι η ανεργία στη Γαλλία θα φτάσει το 10,7% φέτος, ένα ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από το 5,7% στη Γερμανία και συγκρίσιμο με αυτό της Ιταλίας (11,6%), πάντως πολύ μικρότερο από εκείνο στην Ισπανία και στην Ελλάδα.

Ο Ολάντ, που ανέλαβε την εξουσία τον περασμένο Μάιο υποσχόμενος να κάμψει την συνεχιζόμενη άνοδο της ανεργίας η οποία έχει αφήσει έναν στους τέσσερις νέους χωρίς δουλειά, υπόσχεται να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα της γαλλικής βιομηχανίας.

Το ποσοστό δημοτικότητας του Ολάντ έχει μειωθεί περί το 30% αφότου ανέλαβε, καθώς η κυβέρνησή του βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κύμα ανακοινώσεων εταιρειών για κλεισίματα εργοστασίων και απολύσεις.

«Η ανεργία πιθανότατα θα συνεχίσει να αυξάνεται τους επόμενους μήνες και δεν θα κορυφωθεί πριν από το τέλος του έτους ή τις αρχές του επόμενου», εκτίμησε οικονομολόγος της ολλανδικής τράπεζας ABN Amro, προσθέτοντας ότι «η γαλλική οικονομία μπορεί να αποκτήσει κάποια κίνηση στο δεύτερο εξάμηνο φέτος, αλλά είναι απίθανο ότι αυτή θα αρκέσει ώστε οι επιχειρήσεις να αρχίσουν να κάνουν προσλήψεις».