«H Συμφωνία των Πρεσπών έγινε μεταξύ δύο κρατών και όχι μεταξύ δύο κυβερνήσεων. Οι κυβερνήσεις είναι όργανα του κράτους».
Αυτό απάντησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε ερώτηση κατά πόσο ανησυχεί για το μέλλον της «Συμφωνίας», σε ενδεχόμενη αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα.
Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, σημείωσε ότι η συμφωνία είναι συμφέρουσα και για τα δύο κράτη και ότι οι πολιτικοί «έρχονται και παρέρχονται» αλλά τα οφέλη για τους πολίτες μένουν.
Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον Ζ. Ζάεφ, σε συνέχεια της σύστασης που δημοσίευσε η Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα, υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ δήλωσε επίσης ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του προκειμένου να πείσει τις χώρες που φέρουν αντιρρήσεις για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Όπως εξήγησε η πρώτη συζήτηση μεταξύ των κρατών-μελών θα γίνει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις 18 Ιουνίου, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να ληφθεί η τελική απόφαση μέσα στο καλοκαίρι. Σημείωσε, δε ότι η σύσταση της Επιτροπής είναι «αντικειμενική» και βασίζεται σε «συγκεκριμένα αποτελέσματα» που έχει πετύχει η χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία χαρακτήρισε «εξαιρετικό πολιτικό επίτευγμα».
Από την πλευρά του ο επίτροπος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, πρόσθεσε ότι ήδη η Β. Μακεδονία δρέπει τους καρπούς της ευρωπαϊκής της πορείας, τόσο στην αύξηση των επενδύσεων όσο και στη μείωση της ανεργίας, ενώ σημείωσε ότι αυτό αποδεικνύει πως η ΕΕ έχει συμφέρον να υπάρχει σταθερότητα στην περιοχή.
Ζ.Κ. Γιούνκερ, Γ. Χαν και Ζ. Ζάεφ συμφώνησαν ότι εφόσον τα Σκόπια έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως εταίρος της ΕΕ, έτσι πρέπει να κάνουν και τα κράτη-μέλη, γιατί διαφορετικά θα στείλουν λάθος μήνυμα.