Η εισαγγελία της Σουηδίας πρόκειται να ανοίξει και πάλι την προκαταρκτική έρευνα με τις κατηγορίες για βιασμό που έχουν διατυπωθεί εις βάρος του ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ έπειτα από αίτημα του δικηγόρου του φερόμενου θύματος.
Όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Εύα-Μαρί Πέρσον, οι εισαγγελείς θα συνεχίσουν και θα ολοκληρώσουν μια προκαταρκτική έρευνα, η οποία το 2017 είχε μπει στο αρχείο χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες εις βάρος του καθώς ο Ασάνζ είχε βρει καταφύγιο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Η Πέρσον είπε εξάλλου ότι τώρα υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για την έκδοσή του από την Βρετανία.
Ο Ασάνζ συνελήφθη στη Βρετανία τον περασμένο μήνα έχοντας περάσει επτά χρόνια κλεισμένος μέσα στους χώρους της πρεσβείας.
Οι ΗΠΑ ζητούν επίσης την έκδοσή του με κατηγορίες που συνδέονται με τη δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων από τον Wikileaks.
Ο ιστότοπος, πάντως, ανακοίνωσε ότι η εξέλιξη αυτή θα δώσει την ευκαιρία στον Ασάνζ να καθαρίσει το όνομά του.
«Από τις 11 Απριλίου 2019 που συνελήφθη ο Τζούλιαν Ασάνζ έχει υπάρξει αξιοσημείωτη πολιτική πίεση στη Σουηδία να ανοίξει εκ νέου την έρευνα αλλά πάντα υπήρχε πολιτική πίεση γύρω από αυτή την υπόθεση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Κρίστιν Χράφνσον, ο αρχισυντάκτης του ιστότοπου, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ΄.
Από την πλευρά του ο σουηδός δικηγόρος του Ασάνζ, ο Περ Ε.Σάμουελσον, δήλωσε στη σουηδική τηλεόραση έκπληκτος από την εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζοντάς την «ντροπή για τη Σουηδία» και είπε ότι ο πελάτης του θέλει να βοηθήσει στην έρευνα, αλλά φοβάται την έκδοσή του στις ΗΠΑ. «Πάντα ήθελε να βοηθήσει στην επίλυση του ζητήματος που αφορά τη Σουηδία, το μεγάλο αδιέξοδο της ζωής του είναι ότι κινδυνεύει να εκδοθεί στις ΗΠΑ εξαιτίας του δημοσιογραφικού του έργου».
Ο Ασάνζ, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες, έχει αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία επί επτά χρόνια όσο βρισκόταν στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Ο 47χρονος σήμερα κρατείται στην φυλακή Μπέλμαρς του Λονδίνου έχοντας καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 50 εβδομάδων για παραβίαση των όρων της εγγύησής του.
Σύμφωνα με το BBC, η απελευθέρωσή του και η απόφαση να ανοίξει εκ νέου η έρευνα πιθανόν να εγείρουν το ερώτημα ποιο αίτημα έκδοσής του πρέπει να προηγηθεί, της Σουηδίας ή των ΗΠΑ.