Οι πρόεδροι της Σερβίας και του Κοσόβου, Τόμισλαβ Νίκολιτς και Ατιφέτε Γιαχγιάγκα θα έχουν την πρώτη τους συνάντηση στις Βρυξέλλες. Στόχος της συνάντησης είναι η ενίσχυση του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας και η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Η συνάντηση θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα της ύπατης εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Κάθριν Άστον.

Η Σερβία έχει καθορίσει τη θέση της σε ό,τι αφορά το ζήτημα του Κοσόβου με την εθνική πλατφόρμα και δεν μπορεί να την εγκαταλείψει, δήλωσε ο κ. Νίκολιτς σημειώνοντας πως θα ενημερώσει σχετικά την κ. Γιαχγιάγκα, κατά τη σημερινή τους συνάντηση.

«Είναι μία ευκαιρία για την κ. Γιαχγιάγκα να ακούσει κάτι που ίσως να μην θέλει να ακούσει. Να ακούσει δηλαδή ευθέως- και όχι μέσω των μέσων ενημέρωσης- ότι η Σερβία έχει το δικό της ψήφισμα (για το Κόσοβο), το οποίο υιοθετήθηκε στη βάση της πλατφόρμας και πως κανείς από όσους εκπροσωπούν τη Σερβία δεν μπορούν να παρεκκλίνουν αυτού. Καθώς και ότι κανείς από όσους εκπροσωπούν τη Σερβία δεν επιθυμεί να κάνει κάτι τέτοιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νίκολιτς. Το ψήφισμα είναι η πρώτη εκπεφρασμένη δήλωση της Σερβίας για το τι μπορεί να επιτρέψει, υπογράμμισε ο Νίκολιτς.