Έρευνα ξεκίνησαν τα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με τη χρήση μη επανδρωμένων τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, μετά τις έντονες επικρίσεις για το μεγάλο αριθμό αθώων πολιτών που έχουν σκοτωθεί σε αυτές.

Κατά την έρευνα αυτή θα εξεταστούν 25 επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Πακιστάν, την Υεμένη, τη Σομαλία, το Αφγανιστάν και τα Παλαιστινιακά Εδάφη. Οι περισσότερες από αυτές έγιναν από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Βρετανία και το Ισραήλ χρησιμοποιούν επίσης τέτοια αεροσκάφη ενώ πιστεύεται ότι δεκάδες άλλες χώρες διαθέτουν τέτοιου είδους τεχνολογία.

«Το γεγονός είναι ότι αυτή η τεχνολογία ήρθε για να μείνει και η χρήση της σε συγκρούσεις είναι μια πραγματικότητα», είπε ο Μπεν Έμερσον, ο επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών και ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για θέματα αντιτρομοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Κατά συνέπεια, είναι αναγκαίο να οριστούν κατεπειγόντως οι αρμόζουσες νομικές και επιχειρησιακές δομές ώστε να ρυθμιστεί η χρήση (της τεχνολογίας) κατά τρόπο που να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε.

Στις αρχές του μήνα ο απόστρατος Αμερικανός στρατηγός Στάνλεϊ Μακρίσταλ ζήτησε να μην γίνεται υπερβολική χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών καθώς οι επιθέσεις έχουν προκαλέσει οργισμένες διαδηλώσεις στο Πακιστάν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Γραφείο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας, πιστεύεται ότι 2.600-3.404 Πακιστανοί έχουν σκοτωθεί σε τέτοιες επιθέσεις. Από αυτούς υπολογίζεται ότι 473 έως 889 ήταν πολίτες.

Οι ερευνητές θα εξετάσουν φωτογραφίες και ιατροδικαστικό υλικό και θα πάρουν καταθέσεις από μάρτυρες. Η έκθεση και οι συστάσεις τους θα παρουσιαστούν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Οκτώβριο στη Νέα Υόρκη, είπε ο Έμερσον. Ο ειδικός εισηγητής διευκρίνισε ότι το βρετανικό υπουργείο Άμυνας συμφώνησε να συνεργαστεί πλήρως με την επιτροπή και είπε ότι ελπίζει σε μια καλή συνεργασία και με τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Πακιστάν.