Η πρεσβεία της Βενεζουέλας στη Μαδρίτη κατήγγειλε σήμερα την «εκστρατεία» της εφημερίδας El Pais εναντίον του προέδρου της λατινοαμερικανικής χώρας Ούγο Τσάβες, μετά τη δημοσίευση, στο σημερινό πρωτοσέλιδό της, της φωτογραφίας ενός διασωληνωμένου άνδρα, που ανέφερε ότι απεικονίζει τον ασθενή ηγέτη.

«Η πρεσβεία της μπολιβαριανής δημοκρατίας της Βενεζουέλας απορρίπτει απόλυτα την εκστρατεία που χαλκεύει η ισπανική εφημερίδα El Pais κατά του προέδρου Ούγο Τσάβες, του λαού και της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα» ανέφερε στην ανακοίνωσή της η πρεσβεία.

«Μετά το άρθρο της 13ης Απριλίου 2002 με το οποίο η εφημερίδα δικαιολογούσε το πραξικόπημα κατά του προέδρου Τσάβες, η κάλυψη της Βενεζουέλας από την εφημερίδα λίγο μας έχει εκπλήξει, όμως η σημερινή πράξη ξεπέρασε κάθε όριο», υποστήριξε η πρεσβεία.

Η διπλωματική αποστολή του Καράκας κατήγγειλε επίσης πως «αυτή η φωτογραφία κυκλοφορεί από τις αρχές Ιανουαρίου», η αυθεντικότητά της «έχει διαψευστεί πλείστες όσες φορές» και πως «μία ελάχιστη έρευνα στο Διαδίκτυο θα επέτρεπε (σ.σ. στην εφημερίδα) να βρει» την διάψευση της γνησιότητας του οπτικού αυτού υλικού, που έκανε τεκμηριωμένα ο δημοσιογράφος από τη Βενεζουέλα Βάλτερ Μαρτίνες.

Για την πρεσβεία, «η δημοσίευση αυτής της φωτογραφίας καταδεικνύει για μία φορά ακόμη τη σκληρότητα με την οποία αυτή η εφημερίδα εξυπηρετεί τον μηχανισμό για τη διάδοση της προπαγάνδας που εξυφαίνεται στα εργαστήρια του βρώμικου πολέμου κατά του προέδρου Τσάβες».

Νωρίτερα, ο υπουργός Πληροφόρησης Ερνέστο Βιγιέγας είχε καταγγείλει στον λογαριασμό του στο Twitter την δημοσίευση μίας «τόσο γκροτέσκας, όσο και ψεύτικης φωτογραφίας», που είναι αποκομμένη από ένα βίντεο χειρουργικής επέμβασης ενός άλλου ασθενούς που πάσχει από ακρομεγαλία–υπερτροφίας των οστών του προσώπου και των άκρων–που είχε αναρτηθεί στο YouTube.

Επίσης ο Βιγιέγας στηλίτευσε την εφημερίδα, η οποία κατά τον ίδιον έχει κι εφαρμόζει κατά γράμμα «ένα έξοχο εγχειρίδιο γραφής, το οποίο όμως λησμονεί συστηματικά όποτε πρόκειται να επιτεθεί στη Βενεζουέλα».