Τη δημιουργία τεχνητής κρίσης στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις επεκτατικές της βλέψεις στην περιοχή, επιδιώκει η Άγκυρα μέσα από τις απειλές για πραγματοποίηση γεωτρήσεων γύρω από τη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου αλλά και του Αιγαίου. Η Λευκωσία από την πλευρά της αποφεύγει να μπει στη λογική των τουρκικών προκλήσεων, δηλώνοντας ωστόσο ότι το ενεργειακό πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά, αναφέρει ο «Φιλελεύθερος».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου κλήθηκε χθες να σχολιάσει δημοσίευμα του «Φ» σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία διά του ψευδοκράτους ενημέρωσε τον ΟΗΕ για έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του ψευδροκράτους στη Νέα Υόρκη, Ισμέτ Κορούκογλου, σε επιστολή του προς το γ.γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, την οποία προώθησε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας, ανακοίνωσε πως προχωρεί σε σεισμικές έρευνες και στη συνέχεια σε θαλάσσιες γεωτρήσεις σε περιοχή εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, σημείωσε ότι οποιοδήποτε διάβημα ή επίσημο έγγραφο από το παράνομο κράτος είναι ωσάν να μην έγινε καθώς, όπως είπε, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν πει ότι το καθεστώς αυτό δεν υπάρχει.
Σχολιάζοντας ωστόσο το θέμα επεσήμανε ότι πρόκειται για τις μόνιμες απειλές της τουρκικής πλευράς στη βάση μιας αυθαίρετης και παράνομης προσέγγισης σε δύο επίπεδα. «Πρώτα από όλα η Τουρκία να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και είναι το μόνο κράτος που δεν την αναγνωρίζει. Την απάντηση όμως σε αυτό την παίρνει από τις διεθνείς συμφωνίες που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία, διακρατικές συμφωνίες με τα γειτονικά κράτη για καθορισμό της ΑΟΖ, την υποστήριξη των μεγάλων δυνάμεων –των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της ΕΕ ρητά με τη στήριξη στα κυριαρχικά δικαιώματα της ΚΔ στον φυσικό πλούτο και στην ΑΟΖ– επομένως όλα αυτά που κάνει η Τουρκία πέφτουν στο κενό» σημείωσε.
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «η απάντηση που δίδει η Κυπριακή Δημοκρατία είναι γνωστή. Χωρίς σχόλια, χωρίς να μπαίνουμε στη λογική μιας τεχνητής κρίσης, το ενεργειακό πρόγραμμα συνεχίζεται, αποδίδει, ενώ όπως είναι πολύ καλά γνωστό και με τη δημιουργία του Εθνικού Ταμείου Υδρογονανθράκων, ο φυσικός πλούτος της Κύπρου τυγχάνει εκμετάλλευσης υπεύθυνα και προς όφελος και των δύο κοινοτήτων» αναφέρει.
Ο εκπρόσωπος είπε ότι σε ένα δεύτερο επίπεδο ο Πρόεδρος ενισχύει διαρκώς και διπλωματικά τη θέση της Κύπρου, είτε με τις τριμερείς συνεργασίες, οι οποίες διαρκώς διευρύνονται και αναβαθμίζονται, είτε με την αναβάθμιση των σχέσεων που ζούμε με τις ΗΠΑ, τη συνεχή καλλιέργεια των σχέσεων με τους συμμάχους μας στην ΕΕ, με εξέχον παράδειγμα τη στρατηγική σχέση ειδικά με τη Γαλλία, η οποία είναι μια από τις χώρες που έχει δικά της συμφέροντα στην ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά και με άλλες επαφές, και αναφέρθηκε στην επίσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Κίνα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Κινέζο Πρόεδρο αλλά και με τον Ρώσο Πρόεδρο.
Ο Πρόεδρος, είπε, αναδεικνύει και ενισχύει με κάθε τρόπο τη διεθνή θέση και τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας «και με αυτό τον τρόπο, νομίζω, φαίνεται αυτό που έχει εύστοχα σημειωθεί ότι η Τουρκία αποτελεί μια μειοψηφία του ενός και ενός κράτους που έχει αποσταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή».
Η Τουρκία κωλυσιεργεί σκόπιμα
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κλήθηκε από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει επίσης δημοσιεύματα στον Τύπο ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ προσανατολίζεται να συγκαλέσει διάσκεψη για την Κύπρο το καλοκαίρι. Ο κ. Προδρόμου είπε ότι εκείνο που υπάρχει αυτή τη στιγμή και είναι συγκεκριμένο είναι τόσο η θέληση του γ.γ του ΟΗΕ όσο και η προσπάθεια της απεσταλμένης του, Τζέιν Χολ Λουτ, για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Πρόσθεσε ακόμα ότι η Τουρκία προκαλεί σκόπιμα καθυστέρηση και αποφεύγει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. «Υπενθυμίζω ότι η τουρκική πλευρά, πρώτα με την Τουρκία, θέτει ορόσημα καθυστέρησης αλλά ταυτόχρονα και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη αποφεύγει οποιαδήποτε συνάντηση. Η τουρκική πλευρά είναι που μέχρι τώρα, από το προηγούμενο φθινόπωρο που διορίστηκε από τον γ.γ του ΟΗΕ η κ. Λουτ, προκαλεί σκόπιμα καθυστέρηση και αποφεύγει την επανέναρξη».
Επανέναρξη διαπραγματεύσεων στη σωστή βάση
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου τόνισε ότι στόχος του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι το συντομότερο δυνατό, μέσα από τη σωστή βάση, να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις. Είπε ότι τώρα θα πρέπει να συζητηθεί η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και σημείωσε ξανά ότι σε γενικές γραμμές η έκθεση αυτή είναι θετική «με κυριότερο σημείο το ότι τα ΗΕ επιμένουν και είναι πρόθυμα για να υποβοηθήσουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Η δική μας πλευρά ανταποκρίνεται θετικά. Ουσιαστικά, αναμένουμε από την πλευρά της Τουρκίας».