Η μάχη κατά της τρομοκρατίας θα είναι στο επίκεντρο της δράσης της Ομάδας των 8 (G8) το 2013, χρονιά κατά την οποία το Λονδίνο έχει την προεδρία της ομάδας των πιο πλούσιων χωρών του κόσμου, διακήρυξε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο, γνωστοποίησε ότι το Λονδίνο θα συνεισφέρει σε επίπεδο παροχής πληροφοριών και πόρων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ώστε να βοηθήσει στην εξάρθρωση του δικτύου ανταρτών που ευθύνεται για την επίθεση και την κρίση ομηρίας στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην Αλγερία.

Υποσχέθηκε, μάλιστα, ότι θα υπάρξει «σκληρή απάντηση», επισημαίνοντας ότι η Βόρεια Αφρική μετατρέπεται σε «πόλο έλξης για τζιχαντιστές».

Όσον αφορά το Μάλι, η Βρετανία θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προσφέρει επιπλέον βοήθεια στις γαλλικές στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον ισλαμιστών ανταρτών, σημείωσε ο Κάμερον.

«Θα εξετάσουμε την παροχή επιπλέον πόρων μεταφοράς και εποπτείας, τους οποίους οι Γάλλοι θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν ώστε να τους βοηθήσουμε σε αυτό που κάνουν», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι το συμβούλιο ασφαλείας της βρετανικής κυβέρνησης θα συζητήσει το θέμα αύριο.

Η Βρετανία έχει ήδη διαθέσει στη Γαλλία δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-17.