Για εγκλήματα πολέμου και ανθρωποκτονία δικάζεται μία 27χρονη Γερμανίδα, η οποία είχε αγοράσει μαζί με τον σύζυγό της και χρησιμοποιούσε ως σκλάβα στο Ιράκ μία 5χρονη Γιαζίντι, την οποία τελικά άφησε να πεθάνει από δίψα.
Πρόκειται, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ, για την πρώτη δίκη αυτού του είδους που γίνεται κατά ενός μέλους του Ισλαμικού Κράτους.
Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τη μητέρα του θύματος, μεταξύ των οποίων βρίσκεται η γνωστή δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αμάλ Κλούνεϊ, όπως και η τιμηθείσα με Νόμπελ Ειρήνης Νάντια Μουράντ, θεωρούν τη δικαστική αυτή διαδικασία την «πρώτη σε όλον τον κόσμο που γίνεται για τα εγκλήματα που διέπραξε το Ισλαμικό Κράτος εναντίον θυμάτων Γιαζίντι», μια κουρδόφωνη μειονότητα που υπέστη διώξεις και υποδουλώθηκε από τους τζιχαντιστές στο Ιράκ από το 2014.
Η δίκη της Γερμανίδας διεξάγεται σε ένα δικαστήριο του Μονάχου, υπό αυστηρή αστυνομική προστασία.
Η κατηγορούμενη, η οποία κατονομάστηκε ως Γένιφερ Β., ηλικίας 27 ετών, στην οποία μπορεί να επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης, είχε εγκαταλείψει τη Γερμανία για να ενταχθεί στους κόλπους του Ισλαμικού Κράτους τον Σεπτέμβριο του 2014, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.
Από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο του 2015, περιπολούσε, οπλισμένη και με ένα γιλέκο με εκρηκτικά, για λογαριασμό της αστυνομίας ηθών στη Φαλούτζα και τη Μοσούλη, στο Ιράκ. Η δύναμη στην οποία μετείχε επέβλεπε κυρίως τον σεβασμό των κανόνων συμπεριφοράς και ένδυσης που ορίζει η τζιχαντιστική οργάνωση.
Την ίδια περίοδο, αυτή και ο σύζυγός της αγόρασαν ξεχωρίζοντας από μια ομάδα κρατουμένων ένα κοριτσάκι πέντε ετών και τη μητέρα του που προέρχονταν από τη μειονότητα των Γιαζίντι για να τις εκμεταλλευτούν ως σκλάβες, σύμφωνα και πάλι με το κατηγορητήριο.
«Μια μέρα το κοριτσάκι ήταν άρρωστο και έβρεξε το στρώμα του (με ούρα). Ο σύζυγος της κατηγορούμενης το τιμώρησε δένοντάς το έξω από το σπίτι υπό ασφυκτική ζέστη, αφήνοντάς το έτσι να πεθάνει από δίψα κατά βάναυσο τρόπο» διευκρινίζει η εισαγγελία σε ανακοίνωσή της. «Η κατηγορούμενη άφησε τον άντρα της να το κάνει και δεν έκανε τίποτα για να σώσει το κοριτσάκι».
Ο Αλί Αϊντίν, συνήγορος υπεράσπισης της Γερμανίδας, δήλωσε στο Der Spiegel, ότι «το θέμα στην πραγματικότητα είναι να μάθουμε αν η πελάτισσά μου μπορούσε να κάνει κάτι».
Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, η Νόρα Μπ., η μητέρα του θύματος, η οποία ζει σήμερα ως πρόσφυγας στην Γερμανία, δήλωσε στους ανακριτές ότι η κατηγορούμενη επενέβη μόνο όταν πια ήταν πολύ αργά. Το κοριτσάκι πέθανε από αφυδάτωση.
Η Γένιφερ Β. είχε συλληφθεί από τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας τον Ιανουάριο του 2016 στην Άγκυρα, όταν θέλησε να ανανεώσει τα χαρτιά της στη γερμανική πρεσβεία. Μερικές μέρες μετά, εκδόθηκε στη Γερμανία.
Ωστόσο τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση μόλις τον Ιούνιο του 2018, αφού συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να μεταβεί στα εδάφη που εξακολουθούσε να ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.
Σύμφωνα με το Der Spiegel, κατά την αποτυχημένη αυτή προσπάθειά της να φύγει για να συναντηθεί ξανά με τους τζιχαντιστές, η κατηγορούμενη διηγήθηκε στον οδηγό της τη ζωή της στο Ιράκ. Αυτός ωστόσο ήταν στην πραγματικότητα πληροφοριοδότης του FBI και το αυτοκίνητο με το οποίο τη μετέφερε είχε μικρόφωνα. Η εισαγγελία χρησιμοποίησε τις ηχογραφήσεις αυτές για την απαγγελία κατηγοριών εναντίον της 27χρονης.
Η Γερμανίδα μίλησε στον οδηγό και για τον θάνατο της 5χρονης
Οι Γερμανοί δικηγόροι της διώκουσας αρχής, η Αμάλ Κλούνεϊ και η Νάντια Μουράντ, η οποία έχει επίσης υπάρξει θύμα των τζιχαντιστών, οι οποίοι την είχαν ως σκλάβα για σεξουαλική εκμετάλλευση, αξιώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η Γένιφερ Β. να καταδικαστεί επίσης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, παράνομη διακίνηση ανθρώπων και βασανιστήρια.
Οι δύο γυναίκες ηγούνται παγκόσμιας εκστρατείας για να αναγνωριστούν τα εγκλήματα, όπως η γενοκτονία, που έχουν υποστεί οι Γιαζίντι. Σήμερα δεν αναμενόταν ωστόσο να είναι παρούσες κατά την έναρξη της δίκης στο Μόναχο.
«Η υπόθεση αυτή είναι σημαντική για όλους τους επιζώντες Γιαζίντι. Όλοι οι επιζώντες που μπόρεσα να συναντήσω περιμένουν το ίδιο πράγμα: να δικαστούν οι ένοχοι (…) επομένως αυτή είναι μια μεγάλη στιγμή για μένα, για όλη την κοινότητα Γιαζίντι» υπογράμμισε η Νάντια Μουράντ. Η δίκη αυτή στο Μόναχο θα είναι, δήλωσε από την πλευρά της η Αμάλ Κλούνεϊ, «η πρώτη μεταξύ πολλών άλλων».
Στην ηχογράφηση που έγινε εν αγνοία της, η Γένιφερ Β. φαίνεται, σύμφωνα με το Der Spiegel, να αναγνωρίζει τη σοβαρότητα των ωμοτήτων που υπέστη το μικρό παιδί. Θεωρήθηκε «κακοποίηση, ακόμη και από το Ισλαμικό Κράτος», φέρεται να είπε, και ως εκ τούτου ο σύζυγός της τιμωρήθηκε από τους τζιχαντιστές.
Η μητέρα του θύματος δήλωσε επίσης, σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ότι ο σύζυγος της Γερμανίδας ήταν ένας βίαιος άνθρωπος που χρησιμοποιούσε συχνά τη σωματική τιμωρία κατά των σκλάβων του.
Σύμφωνα με το Spiegel, το Ισλαμικό Κράτος τον υπέβαλε σε σωματική τιμωρία για την πράξη του, ενώ σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ο άνδρας αυτός, ο οποίος κατονομάζεται ως Τάχα Σαμπάχ Νούρι Αλ-Τζ., πιστεύεται ότι βρίσκεται στη μεθόριο Τουρκίας-Ιράκ.