Τη γαλλική επέμβαση στο Μάλι κατά των δυνάμεων των ισλαμιστών μαχητών υποστηρίζουν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν δήλωσε ότι ελπίζει πως η επέμβαση θα συμβάλει στην αποκατάσταση «της συνταγματικής τάξης και της εδαφικής ακεραιότητας του Μάλι».
Αφρικανική δύναμη αποτελούμενη από χιλιάδες στρατιώτες αναμένεται να αναπτυχθεί στο Μάλι για να λάβει μέρος, μαζί με τις στρατιωτικές δυνάμεις του Μάλι και τις γαλλικές δυνάμεις, στις επιχειρήσεις κατά των ισλαμιστών.
Η γαλλική στρατιωτική επέμβαση άρχισε την Παρασκευή, όταν οι δυνάμεις των ισλαμιστών άρχισαν να κινούνται προς το νότο, δημιουργώντας στο Παρίσι ανησυχία για το ενδεχόμενο να προελάσουν προς την πρωτεύουσα Μπαμακό θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε χθες επειγόντως μετά από αίτημα της Γαλλίας. Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο γάλλος πρεσβευτής Ζεράρ Αρό δήλωσε ότι η Γαλλία έχει την «κατανόηση και την υποστήριξη» και των 14 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και ζήτησε την ανάπτυξη της δυτικοαφρικανικής δύναμης το συντομότερο δυνατόν.
Η αφρικανική στρατιωτική δύναμη θα αναπτυχθεί στο Μάλι σύμφωνα με την απόφαση 2085 του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο και επιτρέπει την επέμβαση δύναμης 3.000 στρατιωτών στο Μάλι, απουσία λύσης μέσω διαπραγματεύσεων.
Τα αφρικανικά στρατεύματα αναμένεται να αναπτυχθούν τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, δήλωσε ο Ζεράρ Αρό προσθέτοντας ότι ο νιγηριανός διοικητής της δύναμης βρίσκεται ήδη επί τόπου.
Ο Μπαν Κι-μουν συμμερίζεται την έκκληση του γάλλου πρεσβευτή στον ΟΗΕ για ταχεία ανάπτυξη της δυτικοαφρικανικής στρατιωτικής δύναμης, κατόπιν αιτήματος και με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης του Μάλι για την αντιμετώπιση της προέλασης ένοπλων και τρομοκρατικών ομάδων προς νότο, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε χθες ότι η δυτικοαφρικανική δύναμη θα απαρτίζεται από στρατιώτες της Νιγηρίας, του Νίγηρα, της Μπουρκίνα, Φάσο, του Τόγκο, της Σενεγάλης και του Μπενίν και διευκρίνισε ότι η επέμβαση της Γαλλίας θα διαρκέσει λίγες εβδομάδες.
Η Γαλλία έχει αναπτύξει 550 στρατιώτες στην πόλη Μοπτί και στην πρωτεύουσα Μπαμακό και εντός των επομένων ημερών η γαλλική δύναμη θα αυξηθεί για να φθάσει τους 2.500 στρατιώτες.
Εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού δήλωσε ότι η κατάσταση στις περιοχές των συγκρούσεων επιδεινώνεται με ταχείς ρυθμούς, καθώς οι άμαχοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.
«’Έχουν παρατηρηθεί ήδη μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών, έχουν αναφερθεί απώλειες αμάχων και προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του πληθυσμού», δήλωσε ο εκπρόσωπος.