Ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς υπερασπίστηκε χθες τη γαλλική στρατιωτική επέμβαση στο Μαλί λέγοντας ότι οι ένοπλες ισλαμικές ομάδες θέλουν να «εγκαθιδρύσουν εκεί ένα τρομοκρατικό κράτος».

«Επωφελούμενες από την καθυστέρηση, ανάμεσα στις διεθνείς αποφάσεις που έχουν ληφθεί και το χρόνο εφαρμογής τους, οι τρομοκρατικές και εγκληματικές ομάδες προελαύνουν προς το νότο, στόχος τους είναι να ελέγξουν όλο το Μαλί και να εγκαθιδρύσουν εκεί ένα τρομοκρατικό κράτος», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Ερωτηθείς σχετικά με την αναμενόμενη διάρκεια της επέμβασης, ο κ. Φαμπιούς δήλωσε ότι θα διαρκέσει «όσο χρειάζεται».

«Πρόκειται ουσιαστικά για την παρεμπόδιση της προέλασης των τρομοκρατικών και εγκληματικών ομάδων, και θα διαρκέσει όσο χρειάζεται», τόνισε.

«Πρέπει να σταματήσει η διείσδυση των τρομοκρατών, διαφορετικά ολόκληρο το Μαλί θα πέσει στα χέρια τους, με μια απειλή για ολόκληρη την Αφρική, και την ίδια την Ευρώπη».

Ερωτηθείς για τις δυνάμεις που συμμετέχουν στην επιχείρηση ο Φαμπιούς έκρινε ότι «δεν είναι σκόπιμο να δοθούν ενδείξεις στους τρομοκράτες. Τα απαραίτητα μέσα έχουν προβλεφθεί», είπε, ενώ επιβεβαίωσε απλώς τη συμμετοχή της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας.