Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε σήμερα πως ο κίνδυνος ενός Brexit «χωρίς συμφωνία» στις 12 Απριλίου αυξάνεται, καθώς εξηγούσε τα σχέδια έκτακτης ανάγκης της Ένωσης για τα τελωνεία.

«Ο τελωνειακός κώδικας της ΕΕ θα εφαρμόζεται σε όλα τα αγαθά που φθάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξη Τύπου. «Θα πρέπει να διασφαλίσουμε την πλήρη εφαρμογή του τελωνειακού κώδικα της ΕΕ αμέσως μόλις φύγει το ΗΒ», είπε.

«Αν συμβεί το σενάριο της μη συμφωνίας, θα πρέπει να εγκαθιδρυθούν νέοι τελωνειακοί έλεγχοι… Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ελέγχουμε συστηματικά κάθε… φορτηγό… Θα ελέγχουμε αγαθά στη βάση της ανάλυσης κινδύνου.».

Ο Πιερ Μοσκοβισί είπε πως οι εταιρίες της ΕΕ που συναλλάσσονται με το ΗΒ έπρεπε να είναι έτοιμες για επιπλέον κόστη και γραφειοκρατία που θα συνδέονται με μια αύξηση των ελέγχων στα τελωνεία, ενώ οι ταξιδιώτες και οι αποσκευές τους θα υπόκεινται, επίσης, σε περισσότερους ελέγχους απ΄ό,τι σήμερα.

Ο Γάλλος Επίτροπος είπε πως ορισμένα μέλη της ΕΕ εκτίμησαν πως οι διατυπώσεις τους για τους εισαγωγικούς/εξαγωγικούς δασμούς θα αυξηθούν έως και 50% στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Είπε πως αναμένονται επίσης «περίπλοκοι υπολογισμοί» αποπληρωμής ΦΠΑ.

«Αυτό θα έχει μεγάλη επίπτωση στη ρευστότητα των επιχειρήσεων», είπε. «Χωρίς συμφωνία εξόδου, η δραστηριότητα χιλιάδων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και Ευρωπαίων ταξιδιωτών θα διαταραχθεί από την επαναφορά τελωνειακών ελέγχων.»

Ιρλανδία

Στο πιο ευαίσθητο θέμα, αυτό των ιρλανδικών συνόρων, ο Μοσκοβισί απέφυγε επιμελώς να δώσει οποιαδήποτε σαφή απάντηση.

Αφότου η Βρετανία δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι θέλει να αποχωρήσει από την τελωνειακή ένωση της ΕΕ καθώς θα αποχωρεί από την ΕΕ, η Ένωση λέει ότι οι έλεγχοι σε ζώα και αγαθά θα πρέπει να γίνονται στο χερσαίο σύνορο ανάμεσα στην Ιρλανδία, που είναι μέλος της ΕΕ, και τη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας.

Τόσο το Λονδίνο όσο και η ΕΕ θέλουν να αποφύγουν την ανάπτυξη πολύπλοκων συνοριακών υποδομών στο νησί, φοβούμενοι ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο βίας και να υπονομεύσουν την ειρήνη στην επαρχία, η οποία έζησε τρεις δεκαετίες σεχταριστικής βίας στο τέλος του 20ού αιώνα.

«Αν συμβεί το σενάριο της μη συμφωνίας, τόσο η ΕΕ όσο και το ΗΒ θα βρεθούν απέναντι στην πρόκληση να προστατεύσουν τις ενιαίες αγορές τους… Θα χρειαστεί να διεξαγάγουν τους απαραίτητους ελέγχους», είπε ο Μοσκοβισί.

«Εργαζόμαστε στενά και εντατικά με την Ιρλανδία προκειμένου να οργανώσουμε τους ελέγχους αυτούς με τον λιγότερο διασπαστικό τρόπο που είναι δυνατό και όσο είναι δυνατό πιο μακριά από τα σύνορα.»

Ο Μοσκοβισί πρόσθεσε πως η ΕΕ θα μπορούσε να δώσει στην Ιρλανδία περισσότερα χρήματα και επιπλέον βοήθεια προκειμένου να ανταποκριθεί στην πρόκληση και τόνισε πως η ΕΕ αναμένει από τη Βρετανία να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά τη διασφάλιση ενός ανοικτού ιρλανδικού συνόρου βάσει της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής του 1998.