Η οικονομική κρίση έχει αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης και των ηγεσιών ανά τον κόσμο από τις κλιματικές αλλαγές, και αυτό ενώ τα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα αυξάνονται, όπως και οι καταστροφές που προκαλούν σε ολόκληρο τον πλανήτη, επισημαίνει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) στην έκθεσή του για τους κινδύνους στον κόσμο κατά το 2013, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στη Γενεύη.

Η κατάσταση αυτή καθιστά τον κόσμο όλο και πιο ευάλωτο, τονίζουν χαρακτηριστικά οι εμπειρογνώμονες του WEF (που οργανώνει κάθε χρόνο στα τέλη Ιανουαρίου το περίφημο Φόρουμ του Νταβός) σε έκθεσή τους, η οποία βασίζεται σε μια έρευνα που έγινε μεταξύ 1.000 ειδικών των κλιματικών θεμάτων και προσώπων που λαμβάνουν αποφάσεις σε θέματα πολιτικής.

Έπειτα από ένα 2012, που στο επίπεδο των φυσικών καταστροφών σημαδεύτηκε από τον κυκλώνα Σάντι και τις πλημμύρες στην Κίνα, οι ειδικοί του WEF εκτιμούν πως η αύξηση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και επικρίνουν την αδυναμία του κόσμου «να προσαρμοστεί στις κλιματικές αλλαγές», πράγμα που επιφέρει έναν περιβαλλοντικό κίνδυνο του οποίου – όπως τονίζουν – «τα αποτελέσματα θα είναι πιο έντονα στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας».

Σύμφωνα με τον Λι Χάουελ, γενικό διευθυντή του WEF και υπεύθυνο για την έκθεση, «η ανθεκτικότητα των εθνών έναντι των παγκόσμιων κινδύνων πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα».

Για τον Άξελ Λέμαν, υπεύθυνο για τον έλεγχο κινδύνων στην ελβετική εταιρία Zurich Insurance Group, είναι πλέον «καιρός για δράση», εξαιτίας «της αύξησης του κόστους που συνδέεται με γεγονότα όπως ο κυκλώνας Σάντι, τους τεράστιους κινδύνους που παραμονεύουν τα νησιωτικά κράτη και τις παραλιακές κοινότητες και την απουσία λύσεων όσον αφορά τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου».

Για τον Τζον Ντρζικ, γενικό διευθυντή του ομίλου Oliver Wyman Group, ενός διεθνούς γραφείου συμβούλων, «δύο καταιγίδες, η μία περιβαλλοντική και η άλλη οικονομική, στο τέλος θα συνδυαστούν, αν δεν διαθέσουμε τους απαραίτητους πόρους για να μειώσουμε τον αυξανόμενο κίνδυνο που συνιστούν τα σοβαρά κλιματικά φαινόμενα, μπορεί να απειληθεί η ευημερία των μελλοντικών γενιών».

Οι ειδικοί του WEF στιγματίζουν επίσης ένα νέο φαινόμενο, «τις ανεξέλεγκτες “πυρκαγιές” στον κυβερνοχώρο», που προκαλούνται από πράγματα όπως «μια ταινία επικριτική έναντι του ισλάμ στο YouTube» και μεταφράζονται σε ταραχές.

«Σε ένα κόσμο όπου ο παραδοσιακός ρόλος των φρουρών, τον οποίο διαδραμάτιζαν τα μέσα ενημέρωσης, χάνει τη σημασία του», πρέπει να αναρωτηθούμε σχετικά με τα μέσα κατάσβεσης αυτών των «πυρκαγιών», εκτιμά το WEF.

Τέλος, άλλος κίνδυνος που επισημαίνεται για το 2013 από το WEF, είναι αυτόςπου αφορά στην «αυξανόμενη αντοχή στα αντιβιοτικά», κατάσταση η οποία μπορεί να καταφέρει τη χαριστική βολή στα αφαιμαγμένα συστήματα υγειονομικής ασφάλειας».

Πάντα στον κλάδο της υγείας, το WEF αναφέρεται, τέλος, στη διάδοση πανδημιών που – όπως επισημαίνει – «ευνοείται από ένα υπερδιασυνδεδεμένο κόσμο».