Το 2012 θα αποδειχθεί έτος κατά το οποίο ζήτησε άσυλο σε χώρες -μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αριθμός ρεκόρ πολιτών από το χώρο των δυτικών Βαλκανίων γεγονός που ενεργοποιεί το ζήτημα της αναστολής του καθεστώτος ταξιδιών χωρίς βίζα που ισχύει τώρα για τα άτομα με διαβατήρια των χωρών της περιοχής, προειδοποίησε η Αλεξάντρα Στιγκλμάγιερ, αναλύτρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης “Πρωτοβουλία για ευρωπαϊκή ασφάλεια» (ESI).
Μέχρι τον Οκτώβριο του 2012, εντός της ΕΕ ζήτησαν άσυλο 33.500 άτομα από την περιοχή των δυτικών Βαλκανίων, ανέφερε η κ. Στιγκλμάγιερ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Ντνέβνι Άβαζ» του Σαράγεβο.
Όπως σημείωσε, το 2010 ήταν έως τώρα η χρονιά κατά την οποία είχε ζητήσει άσυλο αριθμός ρεκόρ υπηκόων χωρών των δυτικών Βαλκανίων, δηλαδή 29.680 άτομα.
Η αναλύτρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης που εδρεύει στις Βρυξέλλες τόνισε ότι εντός της ΕΕ υπάρχει ομάδα χωρών με επικεφαλής τη Γερμανία που τάσσονται υπέρ της εισαγωγής μηχανισμού ταχείας άρσης του καθεστώτος των ταξιδιών χωρίς βίζα για να αποτραπεί νέο κύμα νέων μεταναστών.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, προς το παρόν εξετάζεται μοντέλο, βάσει του οποίου το καθεστώς βίζας για συγκεκριμένη χώρα θα αναστέλλεται προσωρινά για έξι μήνες και στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποτιμά αν εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος ροής αυξημένου αριθμού αιτούντων άσυλο από τη συγκεκριμένη χώρα.
«Αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτιμήσει ότι πρόκειται για χώρα κινδύνου θα τίθεται σε ισχύ ο μηχανισμός για μόνιμη επαναφορά του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου» αποσαφήνισε ο κ. Στιγκλμάγιερ.
Οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο σε χώρες της ΕΕ είναι από τη Σερβία, η οποία καταλαμβάνει την πέμπτη θέση στη λίστα όλων των χωρών από τις οποίες προέρχονται μετανάστες και σε υψηλές θέσεις είναι επίσης η ΠΓΔΜ, η Βοσνία -Ερζεγοβίνη και η Αλβανία.
Τα στοιχεία της ESI δείχνουν ότι το 90% των πολιτών της Σερβίας που ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία είναι Ρομά, όπως επίσης και το 60% των πολιτών της ΠΓΔΜ. Οι πολίτες της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης που ζητούν άσυλο προέρχονται από διαφορετικές εθνικές ομάδες.
Η μη κυβερνητική οργάνωση εκτιμά ότι η αναστολή ή κατάργηση του καθεστώτος χωρίς βίζα δεν θα ήταν καλή λύση, επειδή με τον τρόπο αυτό θα τιμωρηθούν άτομα που δεν φέρουν ευθύνη, επειδή δεν καταχράστηκαν το δικαίωμα στα ελεύθερα ταξίδια.
Ορθή λύση, σύμφωνα με την ESI, θα ήταν η συντόμευση της διαδικασίας εξέτασης αιτήσεων χορήγησης ασύλου.
«Στη Γερμανία και στη Σουηδία οι διαδικασίες έχουν μεγάλη διάρκεια. Το Βέλγιο το περασμένο καλοκαίρι άλλαξε τη διαδικασία και τώρα αναμένονται τα αποτελέσματα» είπε η κ. Στιγκλμάγιερ.
Η εισαγωγή της βίζας θα απομονώσει επιπρόσθετα την περιοχή και θα προκαλέσει στους πολίτες της δυσπιστία για τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, εκτίμησε η αναλύτρια της ESI.