Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν κάλεσε σε παγκόσμια μάχη για την καταπολέμηση της ρατσιστικής, ακροδεξιάς ιδεολογίας μετά την επίθεση της προηγούμενης εβδομάδας εναντίον δύο τεμενών στο Κράισττσερτς.
Σε μία από τις πρώτες συνεντεύξεις που έχει παραχωρήσει, η Άρντερν δήλωσε στο BBC ότι απορρίπτει την άποψη ότι η μετανάστευση τροφοδοτεί τον ρατσισμό.
Όταν ρωτήθηκε για την άνοδο του ακροδεξιού εθνικισμού η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός απάντησε: «Ο δράστης ήταν Αυστραλός πολίτης, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν διαθέτουμε μια ιδεολογία στη Νέα Ζηλανδία που αποτελεί προσβολή για την πλειονότητα των Νεοζηλανδών».
Η Άρντερν τόνισε ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν ευθύνη «να ξεριζώσουν τον εθνικισμό όπου υπάρχει και να διασφαλίσουν ότι δεν θα δημιουργήσουν ποτέ ένα περιβάλλον στο οποίο μπορεί να ανθίσει».
«Θα κάνω έκκληση παγκοσμίως», υπογράμμισε. «Αυτό που έζησε η Νέα Ζηλανδία είναι βία εναντίον μας από κάποιον που μεγάλωσε και έμαθε αυτή την ιδεολογία αλλού. Αν θέλουμε να διασφαλίσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο ότι είμαστε ένας ασφαλής, ανεκτικός και περιεκτικός κόσμος, δεν μπορούμε να το σκεφτόμαστε με όρους συνόρων», εξήγησε η Άρντερν, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ξεκίνησαν οι κηδείες των θυμάτων
Ένας Σύρος πρόσφυγας και ο γιος του ήταν τα πρώτα θύματα των επιθέσεων στο Κράισττσερτς που ενταφιάστηκαν, με τα ανοικτά τους φέρετρα να μεταφέρονται στους ώμους των πενθούντων.
Συνολικά 50 πιστοί σκοτώθηκαν στο μακελειό που σημειώθηκε την ώρα της προσευχής της Παρασκευής σε δύο τεμένη του Κράισττσερτς με δράστη τον 28χρονο Αυστραλό Μπρέντον Τάραντ, υπέρμαχο της λευκής φυλής.
Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί στο νεκροταφείο που είναι κοντά στο τέμενος Λίνγουντ, τον δεύτερο τόπο της επίθεσης του 28χρονου. Εκεί έγιναν οι κηδείες του Χάλιντ Μουστάφα, 44 ετών, και του γιου του Χάμζα, 15 ετών, οι οποίοι σκοτώθηκαν στο τέμενος αλ Νουρ.
Η οικογένεια έφτασε στη Νέα Ζηλανδία πριν ένα χρόνο με την ελπίδα να βρει την ειρήνη έπειτα από χρόνια φρίκης στη διάρκεια των συγκρούσεων στη Συρία.
«Δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο συγκλονιστικό είναι. Μια οικογένεια ήρθε εδώ για να βρει ασφάλεια και θα έπρεπε να είναι ασφαλείς εδώ», δήλωσε η Τζασίντα Άρντερν, η οποία επισκέφθηκε το Κράισττσερτς για δεύτερη φορά μετά το μακελειό.
Ένοπλοι αστυνομικοί ήταν παρατεταγμένοι κοντά στο νεκροταφείο, με λουλούδια τοποθετημένα στις κάνες των όπλων τους.
Έξι θύματα ενταφιάστηκαν σήμερα, με περισσότερα να αναμένεται να ταφούν αυτή την εβδομάδα.
Η προσευχή της Παρασκευής θα είναι αφιερωμένη στα θύματα
Η Άρντερν δήλωσε ότι το κάλεσμα για την προσευχή αυτή την Παρασκευή θα μεταδοθεί σε εθνικό επίπεδο απευθείας, ενώ πρόσθεσε ότι θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή. «Υπάρχει επιθυμία να δείξουμε ότι στηρίζουμε τη μουσουλμανική κοινότητα καθώς επιστρέφουν στα τεμένη την Παρασκευή», εξήγησε.
Εξάλλου το τέμενος αλ Νουρ, όπου περισσότεροι από 40 πιστοί σκοτώθηκαν, επισκευάζεται για να είναι έτοιμο για την προσευχή της Παρασκευής.
Το Αυστραλιανό Συμβούλιο Ιμάμηδων έχει ζητήσει από όλους τους ιμάμηδες να αφιερώσουν την προσευχή αυτής της Παρασκευής στα θύματα του μακελειού στο Κράισττσερτς.
«Η επίθεση εναντίον οποιουδήποτε μουσουλμάνου ή αθώου ανθρώπου οπουδήποτε στον κόσμο είναι μια επίθεση εναντίον όλων των μουσουλμάνων και των ανθρώπων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του χθες το Συμβούλιο.
Επιζών σε αναπηρικό αμαξίδιο
Ο Χάλιλ και η σύζυγός του έχουν επίσης μία κόρη και έναν γιο. Το αγόρι, ηλικίας 13 ετών με το όνομα Ζαΐντ, τραυματίστηκε στην επίθεση της προηγούμενης Παρασκευής και παρευρέθηκε στην κηδεία πάνω σε αναπηρικό αμαξίδιο.
Ο Τζάμιλ ελ Μπίζα, κάτοικος του Σίδνεϊ που πήγε στο Κράισττσερτς για να παραστεί στις κηδείες, δήλωσε ότι ο Ζαΐντ είπε μπροστά από τους τάφους του πατέρα και του αδελφού του: «Θα έπρεπε να έχω σταθεί μπροστά σας. Δεν θα έπρεπε να έχω απομακρυνθεί».
Μεταξύ των πιστών που παρέστησαν στην κηδεία ήταν και ο Αμπντούλ Αζίλ, ο Αφγανός πρόσφυγας που θεωρείται ήρωας αφού προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη, τον οποίο φίλησαν θερμά πολλοί παριστάμενοι.
Στο μεταξύ αυξάνεται η αγανάκτηση των οικογενειών των θυμάτων καθώς βάσει των μουσουλμανικών εθίμων οι νεκροί πρέπει να ταφούν μέσα σε 24 ώρες.
Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι έχει παραδώσει στις οικογένειές τους έξι σορούς από τα θύματα του μακελειού της Παρασκευής σε δύο τεμένη, όμως προειδοποίησε ότι πολλά πτώματα δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί επισήμως.
Η αστυνομία έχει πραγματοποιήσει 50 νεκροψίες, όμως «μόνο 12 θύματα έχουν ταυτοποιηθεί επισήμως σε αυτό το στάδιο», σύμφωνα με ανακοίνωση.
Ο επικεφαλής της αστυνομίας Μάικ Μπους επεσήμανε ότι ελπίζει οι περισσότερες σοροί να έχουν παραδοθεί στις οικογένειες πριν από το βράδυ σήμερα.
Επίσκεψη σε σχολείο
Στο μεταξύ η Άρντερν πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη στο λύκειο Κάσμιρ, όπου φοιτούσαν ο Χάμζα και ο Ζαΐντ. Ακόμη ένας μαθητής του σχολείου σκοτώθηκε στο μακελειό, ο 14χρονος Σαγιάντ Μιλν.
Στη διάρκεια της επίσκεψής της η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός μίλησε σε περίπου 200 μαθητές που είχαν συγκεντρωθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου για τον ρατσισμό και τις αλλαγές στη νομοθεσία περί οπλοκατοχής.
«Ποτέ μην προφέρετε το όνομα του δράστη, ποτέ να μην τον θυμάστε για αυτό που έκανε», κάλεσε τους μαθητές η Άρντερν.
Όταν ένα παιδί την ρώτησε πώς αισθάνεται, η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός απάντησε: «Είμαι θλιμμένη».
Δεύτερη σύλληψη για την ανάρτηση του βίντεο
Κατηγορίες απαγγέλθηκαν από δικαστήριο του Κράισττσερτς εναντίον ενός άνδρα 44 ετών επειδή ανάρτησε στο Διαδίκτυο το βίντεο από τη σφαγή, την οποία ο Τάραντ μετέδωσε απευθείας μέσω του Facebook.
Ο Φίλιπ Αρπς συνελήφθη χθες Τρίτη, τέσσερις ημέρες μετά την επίθεση. Εναντίον του απαγγέλθηκαν δύο κατηγορίες για την αναμετάδοση αξιόμεμπτου περιεχομένου και τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση.
Το ίδιο δικαστήριο είχε απαγγείλει κατηγορίες τη Δευτέρα εναντίον ενός 18χρονου για τον ίδιο λόγο.
Παράλληλα υπερασπίστηκε την πολιτική υποδοχής προσφύγων που ακολουθεί η Νέα Ζηλανδία. «Είμαστε μια φιλόξενη χώρα», τόνισε. «Απορρίπτω κατηγορηματικά την άποψη ότι στην προσπάθειά μας να διασφαλίσουμε ότι διαθέτουμε ένα σύστημα το οποίο φροντίζει όσους επιλέγουν να αποκαλούν τη Νέα Ζηλανδία σπίτι τους έχουμε δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου μπορεί να υπάρξει αυτή η ιδεολογία».