Οι τουρκικές αρχές υποψιάζονται πως ο 28χρονος Μπρέντον Τάραντ, ο άνθρωπος που σκόρπισε τον θάνατο στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας αφήνοντας πίσω του 50 νεκρούς, πιθανώς να είχε την υποστήριξη ή την ενθάρρυνση μεγαλύτερης τρομοκρατικής οργάνωσης.

Παρότι οι νεοζηλανδικές αρχές έχουν διατυπώσει την εκτίμηση πως ο νεαρός έδρασε μόνος, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες άρχισαν, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, έρευνα για την υπόθεση, μετά την αποκάλυψη πως ο Τάραντ είχε ταξιδέψει δύο φορές στην Τουρκία το 2016. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, είχε μείνει εκεί για 43 ημέρες.

Αστυνομικές πηγές λένε πως η επιλογή των προορισμών του είναι ασυνήθιστη για ένα άτομο με το δικό του background.

«Αυτού του είδους το καθημερινό προφίλ, ενός ανθρώπου που δεν έχει λάβει πολλή εκπαίδευση ούτε είναι πλούσιος, δεν ταιριάζει με κάποιον που κάνει μια τέτοια βίαιη επίθεση μόνος του» σχολίασε ο ανταποκριτής τουρκικής εφημερίδας Τοϊγκούν Ατίλα στο ABC.

«Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν πως πίσω από την ενέργεια αυτή υπάρχει μια οργάνωση με μεγάλη οικονομική επιφάνεια».

Τις κινήσεις του Τάραντ στην Ευρώπη και την Ασία από το 2016 έως το 2018 μελετούν οι αρχές στην Τουρκία, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Κροατία και την Ουγγαρία