Έκθεση-δημοπρασία χιλιάδων πινάκων κοσμημάτων, αυτοκινήτων και ηλεκτρικών συσκευών που ανήκαν στην οικογένεια του έκπτωτου προέδρου Ζιν ελ Αμπιντίν μπεν Άλι, διοργανώνει από την ερχόμενη Κυριακή η κυβέρνηση της Τυνησίας, ελπίζοντας να αντληθούν τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ.

Τα πιο ταπεινής αξίας αντικείμενα, μικρότερης των 5.000 ευρώ, θα διατίθενται προς άμεση πώληση, αλλά εκείνα που αποτιμώνται ακριβότερα θα κερδίσει αυτός που θα πλειοδοτήσει σε τιμή αγοράς, εκτίμησε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σχετικά ο μεταβατικός υπουργός Οικονομικών Σλιμ Μπέσμπες.

Στην έκθεση, η οποία θα διαρκέσει «τουλάχιστον έναν μήνα», ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να προσελκύσει ο στόλος από 39 πολυτελή αυτοκίνητα, στα οποία περιλαμβάνονται μία Λαμποργκίνι Gallardo LP 460, μία Μπέντλεϊ, μία θωρακισμένη λιμουζίνα Κράισλερ κι ένα Maybach 62.

Πορσελάνες, 300 κοσμήματα, πολύτιμα χαλιά, πίνακες ζωγραφικής, τηλεοράσεις και υπολογιστές θα διατεθούν προς πώληση στη διάρκεια της έκθεσης, την οποία θα φιλοξενήσει ένα ξενοδοχείο στο Γκάμαρθ, προάστιο της Τύνιδας.
Τα αντικείμενα αυτά ανήκαν στον Μπεν Άλι και σε άλλους 114 οικείους του, διευκρίνισε ο Μπέσμπες.

«Με εξαίρεση υπηκόους προερχόμενους από το Ισραήλ, η πώληση είναι ανοικτή προς όλον τον κόσμο», πρόσθεσε ο υπουργός, διευκρινίζοντας πως το ανώτατο όριο επισκεπτών θα είναι καθημερινά 500 άτομα.

Το εισιτήριο για το κοινό θα τιμάται 30 δηνάρια (15 ευρώ), τίμημα ιδιαίτερα υψηλό για τη συντριπτική πλειοψηφία των Τυνήσιων, των οποίων ο κατώτατος μισθός μόλις που φθάνει τα 320 δηνάρια (160 ευρώ) και σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα κατά κεφαλήν φθάνει τα 4.070 δολάρια ετησίως.

Αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας έχουν τεθεί σε εφαρμογή, με πλοία του πολεμικού ναυτικού να έχουν αναπτυχθεί στη θάλασσα μπροστά από το ξενοδοχείο.