Αφέθηκε στα ευεργετικά χέρια του χρόνου. Τοποθετήθηκε σε ειδικό περιβάλλον, εκλεκτό, που συνέβαλε στην τελική διαμόρφωση της γεύσης της. Και κάπως έτσι, η πιο ακριβή πλάκα σοκολάτας στον κόσμο κοστίζει 650 δολάρια, καθώς είναι φτιαγμένη από μία ποικιλία του Ισημερινού που έχει ωριμάσει για τέσσερα χρόνια σε κιβώτια κατασκευασμένα από εκλεκτή ξυλεία.
Συνήθως ο χρόνος μετρά σε προϊόντα όπως το κρασί, ή το ουίσκι, όπου η ωρίμανση παίζει τον δικό της καθοριστικό ρόλο και η αναμονή είναι μέρος της όλης διαδικασίας. Το ίδιο φαίνεται εν προκειμένω να ισχύει και στη σοκολάτα.
Η συγκεκριμένη πανάκριβη πλάκα κυκλοφόρησε στην αγορά από την εταιρεία To’ak, που από πέρυσι κατέχει το ρεκόρ τιμής έχοντας διαθέσει στην αγορά μία σοκολάτα 18μηνης ωρίμανσης αντί 385 δολαρίων.
Όλα ξεκινούν από τον σπόρο του κακάο, όπως εξηγεί το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναμεταδίδοντας πληροφορίες από την εφημερίδα La Repubblica. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει την πρωτοτυπία να παράγει περιορισμένη ποσότητα μίας ποικιλίας που σήμερα έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Η ποικιλία Nacional του Ισημερινού υφίσταται ακόμη μόνον χάρη στην προσπάθεια της To’ak, που φρόντισε να φυτέψει ορισμένα κακαόδενδρα στις ιδιόκτητες φυτείες της. Η μικρή σοδειά από τον περιορισμένο αυτό αριθμό των δένδρων είναι ένας από τους λόγους της «αλμυρής» τιμής της γλυκιάς απόλαυσης, της οποίας ετησίως παράγονται μόλις 200 συσκευασίες.
Αλλά εκτός από την ποιότητα των υλικών και την ιστορία τους, μέγα ρόλο παίζει και το μάρκετινγκ. Όπως τονίζουν οι ιδιοκτήτες της εταιρείας στο Fox Business, «τον περασμένο χρόνο η ‘vintage’ έκδοση της ποικιλίας, όπως και οι άλλες ανάλογες ποικιλίες vintage που κυκλοφορούν, έγινε ανάρπαστη. Η ζήτηση, όπως στις δημοπρασίες αντίστοιχων προϊόντων, εκτίναξε την τιμή της» που από τα 385 δολάρια έφθασε σχεδόν στο διπλάσιο ποσό. Μία προοπτική που δημιουργεί τις συνθήκες για ακόμη μεγαλύτερες τιμές στο μέλλον, όταν στη λίστα αναμονής για την απόκτηση μίας τέτοιας σοκολάτας ο μέσος χρόνος είναι περίπου δύο μήνες. Είναι λογικό κάποιος να αναμένει πως η κυκλοφορία της σοδειάς 2016, που ακόμη ωριμάζει, θα φθάσει και τα χίλια δολάρια.
Ηη To’ak αύξησε ακόμη και την αισθητική αξία της κάθε πλάκας, εμπιστευόμενη τον καλλιτέχνη Οσβάλδο Γκουαγιασαμίν να φιλοτεχνήσει τα περιτυλίγματα της πρώτης της «Art Edition». Είναι ένας από τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες της Λατινικής Αμερικής, που «πάντα μιλά και ζωγραφίζει για τις αντιφάσεις του βίου, τη ζωή και τον θάνατο, την απελπισία και την ελπίδα, τον έρωτα και τον πόνο». Έναν δυϊσμό «που και στην ίδια την ποικιλία Nacional, όπως θα διαπιστώσουμε στην σοδιά του 2015, που σήμερα κυκλοφορεί στην αγορά, υπάρχει μία ψυχή ελαφριά, πιο μαλακή, αλλά μία καρδιά δυνατή, ωμή, κοφτερή. Ο συνδυασμός και των δύο είναι για εμάς μία πορεία ανάλογη με αυτή της καλλιτεχνικής δημιουργίας», τονίζει η εταιρεία για το προϊόν της και τον τύπο κακάο, το duality blend (διπλό μείγμα) που χρησιμοποιεί.
Και είναι πραγματικά καλλιτεχνικό το σχέδιο του Γκουαγιασαμίν που θα κοσμεί το περιτύλιγμα των 200 πολύτιμων κουτιών της Art Vintage Edition: ένας αυτόχθων καταπιεσμένος από την σκληρότητα, που όμως πεισματικά φυτεύει ένα δέντρο «Παρ’ ότι δεινοπαθεί, και πρέπει να το υπομείνει, εκείνο που προσφέρει είναι μία έκφραση της ελπίδας». Εκτός από την πολυτέλεια, το χρώμα, την πλησμονή, στο περιτύλιγμα υπάρχει κι ένα μήνυμα υπόρρητο, βαθύ, δοσμένο με ύφος που μόνο η νοτιοαμερικάνικη ψυχή μπορεί να εκφράσει.