Μπορεί το Βερολίνο να είναι πιθανότατα η πιο ανεκτική πόλη της Γερμανίας στην ιδιωτική ερωτική ζωή των πολιτών της, ωστόσο οι ομοφοβικές ενέργειες πληθαίνουν και δημιουργούν προβληματισμό στις Αρχές. Ακόμη ένα «σημάδι» έδωσε ο νέος βανδαισμός στο «Μνημείο Στους Ομοφυλόφιλους Που Διώχθηκαν Επί Ναζισμού».
Το μνημείο που βρίσκεται στο Τίργκαρτεν -σε μικρή απόσταση από το Μνημείο του Ολοκαυτώματος- βανδαλίστηκε με μαύρη μπογιά, όπως αναφέρεται σε προ ολίγων ημερών δημοσίευμα στη γερμανική έκδοση τέχνης Monopol και όπως αναμεταδίδουν ΜΜΕ της χώρας και το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οι ομοφοβικές και τρανσφοβικές ενέργειες αυξάνονται, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Maneo, Μπάστιαν Φινκ, η οποία καταγράφει αυτές τις ενέργειες άσκησης βίας κατά των «διαφορετικών»: στο Βερολίνο, η οργάνωση χειρίστηκε το 2017, 800 περιπτώσεις επίθεσης, λεκτικής βίας και κλοπής. Και «τα νούμερα που έχουμε στη διάθεσή μας δείχνουν ότι, παρ’ όλα τ’ άλλα, είμαστε αντιμέτωποι με μια αποτροπιαστική πραγματικότητα», συμπληρώνει σχετικά.
Δεν είναι η πρώτη φορά που εκφράστηκε μίσος και αντίθεση προς το μνημείο: κάποιους μήνες μετά τα αποκαλυπτήρια, το 2008, είχαν καταστρέψει τον φράχτη που το περιέβαλε και είχαν σπάσει το παράθυρό του.
Από τη δεκαετία του 1930 και μετά, περίπου 50.000 ομοφυλόφιλοι καταδικάστηκαν στα δικαστήρια των Ναζί, κάποιους τους ευνούχισαν, χιλιάδες περισσότερους τους έστειλαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Χρειάστηκαν πάνω από δέκα χρόνια για να ολοκληρωθεί το πρότζεκτ του μνημείου.
Τον σχετικό διαγωνισμό κέρδισε, μεταξύ 2005 και 2006, το καλλιτεχνικό δίδυμο Elmgreen & Dragset. Το σχέδιό τους περιλάμβανε και μία ταινία την οποία μπορεί κανείς να δει από ένα τετράγωνο παραθυράκι στην πλευρά του κυβόσχημου τσιμέντινου μπλοκ. Το αρχικό όραμα των Γερμανών καλλιτεχνών ήθελε το μνημείο να ενσωματώνει τον «χαρακτήρα ενός ζωντανού οργανισμού που υπόκειται σε μια δυναμική αλλαγή, αντί να είναι μια στατική και τελεσίδικη δήλωση».
Το 2012, τοποθέτησαν στο μνημείο μια καινούργια ταινία (των Γκέραλντ Μπάκχαουζ, Μπερντ Φίσερ και Ιμπραΐμ Γκυλνάρ. Πέρσι, λόγω των 10ων γενεθλίων του μνημείου, τοποθετήθηκε και πάλι καινούργια ταινία, από τον Γιάελ Μπαρτάνα αυτή τη φορά (στην επέτειο του μνημείου παρέστη και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ).
«Το μνημείο μπορεί να αποκατασταθεί -είχε βανδαλιστεί και στο παρελθόν και ξαναστήθηκε στα πόδια του, πολύ χειρότερο είναι το θύμα της βίαιης ομοφοβίας να είναι ένας άνθρωπος» σχολίασαν μέσω mail που έστειλαν στο Hyperallergic οι Μίχαελ Έλμγκριν και Ίνγκαρ Ντράγκσετ (των Elmgreen & Dragset).
«Οι επιθέσεις στο μνημείο μάς θυμίζουν ότι το πρόβλημα με την ομοφοβία είναι ακόμη πολύ πραγματικό και συναφές, ειδικά με το ότι το γερμανικό δεξιό κόμμα AFD εξελέγη ξαφνικά σε τοπικές κυβερνήσεις και με το ότι άνθρωποι σαν τον Πενς και τον Μπολσονάρο είναι τώρα στην εξουσία».
Σε ένδειξη αλληλεγγύης, λουλούδια και ενθαρρυντικά μηνύματα σε χαρτάκια είναι τοποθετημένα στη βάση του μνημείου.