Ψυχρολουσία στα σχέδια του αμερικανού προέδρου Ομπάμα για ένα συμβιβασμό που θα επέτρεπε να καταργηθούν οι φορολογικές ελαφρύνσεις που είχε προσφέρει στους πλούσιους Αμερικανούς, ο πρώην πρόεδρος Μπους, επεφύλαξαν οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία.

Οι φόροι έχουν γίνει κύριο θέμα των εκλογών της 2ας Νοεμβρίου, στις οποίες οι Ρεπουμπλικάνοι επιζητούν να κερδίσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου από τους Δημοκρατικούς. Ο Ομπάμα ισχυρίζεται ότι το κόστος της διατήρησης των φορολογικών ελαφρύνσεων που ισχύουν για τους πλούσιους είναι πολύ υψηλό τη στιγμή που οι ΗΠΑ βγαίνουν από την ύφεση με ένα τεράστιο έλλειμμα.

Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη γερουσία, Μιτς Μακόνελ πρότεινε πάγωμα όλων των φόρων, επιμένοντας ότι οι μειώσεις για τους πλούσιους αμερικανούς αλλά και για τη μεσαία τάξη πρέπει να παραμείνουν.

Εάν το Κογκρέσο δεν αναλάβει δράση για τις φορολογικές ελαφρύνσεις που είχε θεσπίσει ο Μπους, τότε αυτές θα λήξουν στο τέλος του χρόνου. Όμως σήμερα, οι θέσεις των κομμάτων είναι τόσο περιχαρακωμένες και οι κίνδυνοι πολύ υψηλοί, ώστε οι βουλευτές μπορεί να προτιμήσουν να παγώσουν το θέμα μέχρι τις εκλογές.

Ο Ομπάμα ανέβασε τους τόνους την προηγούμενη εβδομάδα κατηγορώντας τους Ρεπουμπλικάνους ότι κρατούν τις μειώσεις των φόρων για τη μεσαία τάξη, όμηρο, για να σώσουν τους χαμηλούς δείκτες φορολόγησης για τους πλούσιους.

«Δεν μπορούμε να το αντέξουμε οικονομικά», δήλωσε, υπολογίζοντας σε 700 δισεκατομμύρια δολάρια τα χρήματα που θα χρειαστούν για να διατηρηθούν οι περικοπές στα υψηλά εισοδήματα για μία δεκαετία.

Οι Ρεπουμπλικάνοι απαντούν ότι οι πλουσιότεροι αμερικανοί είναι οι οδηγοί της οικονομίας και ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις για αυτούς βοηθούν όλη την χώρα.

Ο Ομπάμα προωθεί τη διατήρηση των φορολογικών ελαφρύνσεων του Μπους μόνο για τις οικογένειες με εισόδημα μικρότερο των 250.000 δολαρίων τον χρόνο και περιγράφει την πρόταση του για διατήρηση χαμηλών φόρων για τους περισσότερους Αμερικανούς ως κρίσιμη για να δοθεί ώθηση στην οικονομία, γεγονός που θα ενισχύσει τους Δημοκρατικούς στις εκλογές του Νοεμβρίου.