Ιατρικές πηγές από την Παλαιστίνη και η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες προειδοποιούν ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας χειροτερεύει, μετά από περισσότερο από μία εβδομάδα εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και Παλαιστίνιων μαχητών.

«Προς το παρόν είμαστε καλά, αλλά τελειώνουν πολλά είδη φαρμάκων, ειδών πρώτων βοηθειών και άλλος ιατρικός εξοπλισμός», δήλωσε ο Άσραφ αλ Κούντρα, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Χαμάς. «Ελπίζουμε να λάβουμε αυτές τις προμήθειες σύντομα».

Οι ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί που συνεχίζονται για όγδοη ημέρα έχουν αναγκάσει τους περισσότερους από τους 1,5 εκατομμύριο Παλαιστινίους που ζουν στη Γάζα να παραμείνουν στα σπίτια τους. Τα σχολεία, οι τράπεζες, τα υπουργεία και τα περισσότερα καταστήματα παραμένουν κλειστά.

«Η κατάσταση για τους αμάχους είναι άσχημη», δήλωσε ο Κρίστοφερ Γκάνες, εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA). «Οι άνθρωποι βγαίνουν μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο».

«Πραγματικά ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει χερσαία επίθεση γιατί, μεταξύ άλλων, θα προκαλέσει πολλά ανθρωπιστικά προβλήματα», σημείωσε από την πλευρά του ο επίτροπος της UNRWA Φιλίπο Γκράντι στη διάρκεια επίσκεψής του χθες Τρίτη στη Γάζα.

Στους δρόμους του παλαιστινιακού θύλακα κυκλοφορούν μόνο συνεργεία των μέσων ενημέρωσης, ασθενοφόρα, πυροσβεστικά και υδροφόρες.

«Εδώ και καιρό δεν υπάρχει συνεχής ηλεκτροδότηση στη Γάζα. Συνήθως (το ρεύμα) κόβεται κάθε ημέρα επί περίπου 10 ώρες», δήλωσε ο Μαχμούντ Νταουάμπα, ένας κάτοικος της Γάζας. «Έχω γεννήτρια, αλλά τα καύσιμα είναι ακριβά και κάνω οικονομία για να αγοράσω ψωμί και λαχανικά».

Πολλοί κάτοικοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε φίλους και συγγενείς. Άλλοι φοβούνται τα χειρότερα αν το Ισραήλ εξαπολύσει χερσαία επιχείρηση εναντίον της Γάζας όπως έκανε το 2008-2009, όταν 1.400 Παλαιστίνιοι και εννέα Ισραηλινοί σκοτώθηκαν.

Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι επιτρέπει την εισαγωγή τροφίμων και βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα μέσω του περάσματος Κέρεμ Σαλόμ. Η Γάζα λαμβάνει επίσης προμήθειες από το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο.

«Ζούμε σε μια ατμόσφαιρα πολέμου. Κάθε πέντε λεπτά ακούμε μια τεράστια έκρηξη, αλλά το έχουμε συνηθίσει», δήλωσε ο Άλα αλ Χάιταμ, ένας 35χρονος πρώην αστυνομικός.

«Στη διάρκεια του πολέμου του 2009 εναντίον της Γάζας, ο φόβος μας ήταν μεγαλύτερος απ’ ό,τι σήμερα. Ακόμη και τα παιδιά μας όταν ακούνε τις εκρήξεις γελάνε και κάνουν σαν να μην συμβαίνει τίποτα», πρόσθεσε.

Εξάλλου 38 Ρουμάνοι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, απομακρύνθηκαν χθες Τρίτη απο τη Γάζα στη διάρκεια μιας επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των υπηρεσιών του ΟΗΕ που δρουν στην περιοχή, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Είκοσι τέσσερις άνθρωποι επαναπατρίστηκαν στο Βουκουρέστι, ενώ οι υπόλοιποι επέλεξαν να παραμείνουν στην Αίγυπτο, διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.