Στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών που θα διεξαχθεί στα μέσα Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες θα κληθούν οι ηγέτες του συνασπισμού της αντιπολίτευσης της Συρίας, στο οποίο συμμετέχουν οι επικεφαλής της διπλωματίας των «27», δήλωσε ο γάλλος ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς.

«Αποφασίσαμε χθες στο Συμβούλιο να ζητήσουμε από την ηγεσία του συνασπισμού να έρθει να μιλήσει ενωπιόν μας κατά στην επόμενη συνάντησή μας», δήλωσε ο Φαμπιούς στον Τύπο.

Όσον αφορά το θέμα των όπλων που ζητήθηκαν από τον συριακό συνασπισμό ο Φαμπιούς υπενθύμισε ότι υπάρχει ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο στις παραδόσεις όπλων στη Συρία και ότι για το ζήτημα αυτό, αν και συζητήθηκε στις Βρυξέλλες, δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη.

«Υπάρχουν ήδη πολλά όπλα εκεί. Από την άλλη όμως, πρέπει να ακούσουμε τους πρόσφυγες από τη Συρία, που ζουν εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις στα τουρκικά στρατόπεδα υποδοχής, και οι οποίοι λένε “δώστε μας όπλα”, ενώ στη χώρα τους υπάρχουν απελευθερωμένες περιοχές που βρίσκονται στο έλεος των αεροσκαφών του Μπασάρ αλ Ασαντ», εξήγησε ο υπουργός.

«Έχετε εκεί μια αντιφατική κατάσταση. Έχει τεθεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και σε αυτούς που αποκαλούμε Φίλους του συριακού λαού. Δεν έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής κάποια εξέλιξη σε αυτό αλλά δεν μπορούμε και να το αντιμετωπίσουμε με μια κίνηση του χεριού», σημείωσε.

Στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν τη Δευτέρα να θεωρούν ότι ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ είναι ο «νόμιμος εκπρόσωπος των προσδοκιών του συριακού λαού», χωρίς να προχωρήσουν περισσότερο.