Κατ’ ιδίαν, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι διαβεβαιώνει στελέχη της κυβέρνησης της πως δεν θέλει αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς προηγουμένως να έχει επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές για τους όρους του «διαζυγίου». Πρόσθεσε όμως, μιλώντας σε κορυφαίους υπουργούς, πως δεν είναι ακόμα έτοιμη να κλείσει το λεγόμενο σενάριο no-deal Brexit, δηλαδή Brexit χωρίς συμφωνία, δημόσια, προκειμένου να διατηρήσει στα χέρια της ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί.

Αυτά έγραψε η βρετανική εφημερίδα The Sun επικαλούμενη κυβερνητική πηγή, δύο 24ωρα μετά τη νέα ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο. Σήμερα, εκπρόσωπος του βρετανικού επιχειρηματικού κόσμου απαίτησαν να τερματιστούν οι συγκρούσεις για το Brexit και να φροντίσει να υπάρξει συντεταγμένη αποχώρηση από την ΕΕ. Ταυτόχρονα πάντως, ορισμένες εταιρείες εντείνουν τις προετοιμασίες τους για την αντιμετώπιση των συνεπειών που θα είχε ενδεχόμενη έξοδος χωρίς συμφωνία.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, η Τερέζα Μέι θα ζητήσει νομικά δεσμευτικές μεταβολές των όρων για το λεγόμενο ιρλανδικό backstop, όπως αποκαλείται ο συμφωνημένος μηχανισμός ασφαλείας που έχει σκοπό να αποφευχθεί η δημιουργία «σκληρών» συνόρων μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας- δηλαδή μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου. Στο εβδομαδιαίο άρθρο του στην εφημερίδα The Telegraph, ο Τζόνσον ανέφερε, επικαλούμενος κι αυτός κυβερνητική πηγή, πως η Μέι επιδιώκει να προστεθεί στη συμφωνία αποχώρησης ρήτρα για την «ημερομηνία λήξης» του μηχανισμού αυτού.

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας ξεκαθάρισε πάντως πως δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί οποιαδήποτε αλλαγή της συμφωνίας για τον μηχανισμό αυτόν.