Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές η κ. Γκίλαρντ ανακοίνωσε ένα αξιόπιστο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο ταιριάζει με το στιλ ηγεσίας της. Ο ρόλος της φαίνεται πως δεν θα είναι εύκολος αφού η πρωθυπουργός βρίσκεται στο τιμόνι μιας κυβερνητικής μειοψηφίας, απέναντι από μια αποτελεσματική και εχθρική Γερουσία.

Aντιδράσεις, όμως, έχει προκαλέσει η απόφαση της πρωθυπουργού να καταργήσει το υπουργείο Παιδείας και να μοιράσει τις αρμοδιότητές του σε τρία υπουργεία.

Επίσης, διατυπώνονται αμφιβολίες για το πώς θα εξελιχθεί η συνεργασία μεταξύ της κ. Τζίλαρντ και του νέου υπουργού Εξωτερικών και πρώην πρωθυπουργού, Κέβιν Ραντ, δεδομένου ότι η πρώτη ανέτρεψε το δεύτερο από την πρωθυπουργία και δεδομένου ότι ο κ. Ραντ θα κληθεί να εφαρμόσει πολιτικές, όπως η δημιουργία κέντρου κράτησης αιτούντων άσυλο εκτός συνόρων, κάτι που ο ίδιος θεωρούσε στο παρελθόν ως «στροφή προς τα δεξιά».

Η σύνθεση της νέας ομοσποινδιακής κυβέρνησης της Αυστραλίας έχει ως εξής: το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο πρώην πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ, ενώ ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Στίβεν Σμιθ αναλαμβάνει το υπουργείο Άμυνας. Αρκετοί υπουργοί παραμένουν στη θέση τους, όπως ο υπουργός Οικονομικών Γουέιν Σουάν, ο υπουργός Ευρυζωνικότητας Στίβεν Κόνροϊ, ο υπουργός Ενέργειας και Τουρισμού Μάρτιν Φέργκιουσον και ο Γενικός Εισαγγελέας, Ρόμπερτ ΜακΛέλαντ. Αναβαθμίζονται οι Πένι Γουόνγκ, από υπουργός Κλιματικής Αλλαγής σε υπουργό Οικονομικών (για θέματα δημόσιου λογιστικού) και ο Πίτερ Γκάρετ, από υπουργός Προστασίας Περιβάλλοντος και Τεχνών σε υπουργό Σχολείων, Προσχολικής Ηλικίας και Νέας Γενιάς.