Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε με την Αούνγκ Σαν Σου Κι στο σπίτι της στην Ρανγκούν, όπου η ηγέτιδα της βιρμανικής αντιπολίτευσης πέρασε 15 χρόνια της ζωής της σε κατ’ οίκον περιορισμό.
«Η πιο δύσκολη στιγμή σε μία μετάβαση είναι όταν η επιτυχία είναι ορατή. Τότε, πρέπει να προσέξουμε πολύ να μην εκλάβουμε τον αντικατοπτρισμό για επιτυχία», προειδοποίησε η Αούνγκ σαν Σου Κι, ευχαριστώντας τον αμερικανό πρόεδρο για την αφοσίωση των ΗΠΑ στην υποστήριξη του δημοκρατικού κινήματος στη χώρα της.
Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ο πρώτος αμερικανός πρόεδρος που επισκέπτεται τη χώρα και έγινε δεκτός από ένα ενθουσιασμένο πλήθος
«Αυτό το ταξίδι ξεκίνησε και θα είναι μακρύ. Οι μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν από την κορυφή της κοινωνίας θα πρέπει να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των πολιτών, προσδοκίες που αποτελούν το θεμέλιό τους. Οι αδύναμες φλόγες της προόδου δεν πρέπει να σβήσουν, πρέπει να μετατραπούν σε άστρο που θα οδηγεί τον λαό της χώρας», πρόκειται να πει ο Μπαράκ Ομπάμα απευθυνόμενος στους φοιτητές κατά την ομιλία του στο πανεπιστήμιο της Ρανγκούν, επίκεντρο των αγώνων για τη δημοκρατία, σύμφωνα με αποσπάσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις κατά του στρατιωτικού καθεστώτος της Ρανγκούν στο τέλος της δεκαετίας του ΄90. Η Ουάσινγκτον ήρε τις κυρώσεις σχεδόν στο σύνολό τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, επιβραβεύοντας την έναρξη εφαρμογής πολιτικών μεταρρυθμίσεων από την ηγεσία της χώρας. Την Παρασκευή η Ουάσινγκτον ήρε και την απαγόρευση της εισαγωγής βιρμανικών προϊόντων.
Ο Θέιν Σέιν ήδη επωφελείται σημαντικά από το ταξίδι αυτό σε εσωτερικό επίπεδο. Ο Ομπάμα τον ενισχύει και κατά συνέπεια γίνεται όλο και λιγότερο πιθανόν να ανατραπεί από τη σκληρή πτέρυγα της ηγεσίας, δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Μελ Ρενό.
Ο Μπαράκ Ομπάμα επέλεξε την σε πλήρη ανάπτυξη Ασία για το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του, παρουσιάζοντας με αυτό τον τρόπο τη στροφή της αμερικανικής διπλωματίας.