Διαμαρτυρόμενος για την ψήφιση ενός διατάγματος που, όπως υποστηρίζει, έχει ως στόχο να δώσει αμνηστία σε στρατιωτικούς που κατηγορούνται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παραιτήθηκε ο  συγγραφέας Μάριο Βάργκας Λιόσα από την προεδρία του μελλοντικού «Μουσείου Μνήμης» του Περού. 

Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της χώρας Άλαν Γκαρσία, ο Μάριο Βάργκας Λιόσα αναφέρει ως λόγο της παραίτησής του «το προσφατο διάταγμα 1097 που συνιστά χορήγηση αμνηστείας για πολλούς ανθρώπους οι οποίοι συνδέονται με τη δικτατορία και έχουν καταδικαστεί ή διώκονται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο Βάργκας Λιόσα αναφέρεται στην περίοδο της προεδρίας του Αλμπέρτο Φουτζιμόρι (1990-2000) και στο διάταγμα της 1ης Σεπτεμβρίου που επιτρέπει στις δικαστικές αρχές να θέτουν στο αρχείο τις υποθέσεις οι οποίες δεν έχουν καταλήξει πουθενά έπειτα από την παρέλευση τριών ετών. Το συγκεκριμένο διάταγμα κατακρίθηκε από πολλές εθνικές και διεθνείς οργανώσεις. «Είναι μια πραγματική ντροπή που θα αναζωπυρώσει το διχασμό και τις πολιτικές έχθρες στη χώρα», σημειώνει.

Το Μουσείο Μνήμης έχει ως βασικό στόχο να παρουσιάσει τη σύγκρουση του κράτους με τους μαοΐστές αντάρτες του Φωτεινού Μονοπατιού και του Επαναστατικού Κινήματος Τουπάκ Αμάρου, από την οποία έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται 70.000 άνθρωποι στην εικοσαετία 1980-2000.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης που ερευνά τις υποθέσεις αυτές, οι ένοπλες δυνάμεις ευθύνονται για σχεδόν τα μισά (46%) από τα θύματα. Πολλές σφαγές που αποδίδονται στους στρατιωτικούς έχουν μείνει ατιμώρητες.