Περίπου 1.000 ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στο Κάιρο απαιτώντας να δοθεί ένα τέλος στις κτηνωδίες που λαμβάνουν χώρα στις αιγυπτιακές φυλακές και ζητούν την απαγόρευση των βασανιστηρίων.
Ο Ισλαμιστής Μοχάμεντ Μόρσι εξελέγη πρόεδρος της Αιγύπτου τον περασμένο Ιούνιο, ύστερα από 16 μήνες διακυβέρνησης από το Στρατιωτικό Συμβούλιο, που ανέλαβε την εξουσία μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ τον περασμένο χρόνο.
Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Συμβουλίου, περίπου 12.000 πολίτες καταδικάστηκαν από τα στρατιωτικά δικαστήρια και μεγάλος αριθμός εξ αυτών υπέστησαν βασανιστήρια στις αιγυπτιακές φυλακές, αναφέρουν οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς, η διευθύντρια του Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βίας Ελ Ναντίμ, Άιντα Σαίφ αλ-Ντάουλα, γνωστοποίησε κατά τη διάρκεια ομιλίας της ότι η ομάδα της έχει καταγράψει 150 περιπτώσεις βασανιστηρίων μέσα σε διάστημα 100 ημέρών, από τη στιγμή δηλαδή που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο πρόεδρος Μόρσι.
Οι διαδηλωτές, οι οποίοι πραγματοποίησαν διαμαρτυρία κοντά στο υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, συγκεντρώθηκαν προκειμένου να τιμήσουν τη μνήμη του Εσάμ Αττά, ενός νεαρού Αιγυπτίου, ο οποίος, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των συγγενών του, βασανίστηκε μέχρι θανάτου από τις αρχές, τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση στις φυλακές Τόρα, νότια του Καΐρου.
Ένα στρατιωτικό δικαστήριο είχε καταδικάσει τον Άττα σε δύο χρόνια φυλάκιση, τον Φεβρουάριο του 2011, για ποικίλα αδικήματα μεταξύ των οποίων και «ληστεία». Η οικογένεια του νεαρού κατηγόρησε τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών ότι τον βασάνιζαν σε τέτοιο βαθμό που υπέστη μαζική αιμορραγία και επήλθε ο θάνατός του.
Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ζητήσει από τη νέα κυβέρνηση της Αιγύπτου να απαγορεύσει ρητά τα βασανιστήρια στις φυλακές της χώρας.