Συνάντηση με τα εργατικά συνδικάτα και τις οργανώσεις των εργαζομένων θα έχει σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σε μία προσπάθεια να εκτονωθεί η ένταση που διαρκεί εδώ και εβδομάδες στο Παρίσι και άλλες πόλης της Γαλλίας.
Πεδίο μάχης έγινε η γαλλική πρωτεύουσα και πάλι το Σάββατο, στην κινητοποίηση που διοργάνωσαν τα «κίτρινα γιλέκα», παρά τους χιλιάδες αστυνομικούς που είχαν βγει στους δρόμους. Οι διαδηλωτές υπολογίστηκαν στις 10.000 στη γαλλική πρωτεύουσα και σε 136.000 σε όλη τη χώρα και έως τις 8 το βράδυ είχαν γίνει 1.385 προσαγωγές εκ των οποίων 920 στο Παρίσι. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν από το πρωί δακρυγόνα και τα επεισόδια ήταν εκτεταμένα. Χαρακτηριστικό είναι πως 126 τραυματίες οδηγήθηκαν σε νοσοκομεία της πόλης.
Η σημερινή συνάντηση του Μακρόν γίνεται με φόντο το τηλεοπτικό διάγγελμα του Γάλλου προέδρου, στο οποίο αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα, με την ελπίδα η κατάσταση να εξομαλυνθεί.
Στις 10, ώρα Γαλλίας, ο Μακρόν θα συναντηθεί με τους αντιπροσώπους πέντε μεγάλων εργατικών συνδικάτων και τριών οργανώσεων εργαζομένων, καθώς και με τοπικούς αξιωματούχους.
Σύμφωνα με το BBC, τα «κίτρινα γιλέκα» θεωρούνται κίνημα που δεν πρόσκειται σε κανένα κόμμα, όμως ορισμένοι εκπρόσωποι συνδικάτων έχουν συμμεριστεί τις διεκδικήσεις του κινήματος και ενθαρρύνουν την κυβέρνηση να το ακούσει.
Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro αναφέρει πως στη συνάντηση θα συμμετάσχουν ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ και εννέα υπουργοί.
Το διάγγελμα αναμένεται σήμερα στις 8 το βράδυ.
Το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων»
Τα «κίτρινα γιλέκα» διαδήλωναν αρχικά για τις αυξήσεις των φόρων στα καύσιμα. Το τελευταίο 12μηνο οι τιμές του ντίζελ αυξήθηκαν κατά 23% και η απόφαση Μακρόν να επιβάλει αύξηση φόρου 6,5 λεπτά στο ντίζελ και 2,9 λεπτά στο πετρέλαιο από την 1η Ιανουαρίου προκάλεσε οργή ειδικά στις αγροτικές περιοχές της Γαλλίας.
Στη συνέχεια όμως, οι διαδηλώσεις πήραν μαζικό χαρακτήρα συμπεριλαμβάνοντας και πολλά άλλα ζητήματα, όπως το αίτημα για υψηλότερους μισθούς, χαμηλότερους φόρους, καλύτερες συντάξεις και ευκολότερη είσοδο στα πανεπιστήμια.
Ο βασικός στόχος του κινήματος είναι να αναδείξει την οικονομική δυσκολία και την πολιτική δυσπιστία των φτωχότερων εργατικών οικογενειών, κάτι που εξακολουθεί να έχει ευρύτατη στήριξη.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Παρασκευής, η υποστήριξη της κοινής γνώμης προς τους διαδηλωτές κατέγραψε πτώση αλλά παραμένει υψηλή, στο 66%.
Την ίδια ώρα, η δημοτικότητα του προέδρου Μακρόν καταποντίζεται στο 23%.