Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι χαιρέτισε την έκθεση προόδου για τη χώρα του που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνοντας ότι είναι «η πιο θετική έκθεση μέχρι σήμερα».

Σε συνέντευξη του στο «Κάναλ 5», ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι η Κομισιόν διαπίστωσε και κατέγραψε την πρόοδο που έχει σημειώσει η ΠΓΔΜ σε όλους σχεδόν τους τομείς και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή αισθάνθηκε ότι θα πρέπει να γίνει ένα βήμα μπροστά.

Σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας κατά την αρχική φάση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την Ε.Ε. και αναφορικά με την ομοιότητα της πρότασης αυτής με το γνωστό ως «σλοβενο-κροατικό μοντέλο», ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε πως υπάρχει ομοιότητα ως προς την παράλληλη διεξαγωγή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και της αναζήτησης λύσης στο ζήτημα του ονόματος, ωστόσο η διαφορά έγκειται στον τρόπο επίλυσης της διένεξης, όπως είπε.

Σε ερώτηση εάν είναι ρεαλιστική η προσδοκία να οριστεί ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την Ε.Ε. τον Δεκέμβριο, ο κ. Γκρούεβσκι δήλωσε ότι θεωρεί την εκτίμηση Φούλε ως μια «καλή εκτίμηση», ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η ΠΓΔΜ θα συνεχίσει να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις και πως έχει βούληση να εξευρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας, ανεξάρτητα από το πότε θα γίνει αυτό.

Ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι η ΠΓΔΜ θέλει να επιλυθεί το ζήτημα μέσω μιας λύσης η οποία θα είναι σύμφωνη με τα συμφέροντα των δύο χωρών, των δύο λαών, και των πολιτών της χώρας του.

Σε ερώτηση σχετικά με την «επαναφορά» του προσδιορισμού «μακεδονικός-ή- ό» (“macedonian”) στην φετινή Έκθεση Προόδου, ο κ. Γκρούεφσκι τόνισε ότι πέρυσι αντέδρασε ολόκληρη η χώρα στην απαλοιφή του όρου και σημείωσε ότι η «αποκατάστασή» του αξίζει σε όσους αντέδρασαν. Ο κ. Γκρούεφσκι σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιλήφθηκε πως πρέπει να αλλάξει κάτι, ότι σημειώθηκε πρόοδος, τόνισε δε πως έγιναν σεβαστά αυτά που ήθελε η χώρα.

Πάντως ο όρος «μακεδονικός»,συναντάται δύο φορές στο κείμενο 70 σελίδων της Έκθεσης Προόδου. Γίνεται αναφορά σε «Μακεδονική κυβέρνηση» και σε «Μακεδονικούς θεσμούς» και όχι σε «Μακεδονικό λαό» και «Μακεδονική γλώσσα», όπως είχε ζητήσει επιμόνως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ηγεσία της ΠΓΔΜ.