Εκείνος είναι φαρμακοποιός και η σύζυγός του ερμηνεύτρια και μουσικοσυνθέτρια.Είναι ομογενείς και για πέντε ολόκληρα χρόνια παράτησαν τις καριέρες τους, πήραν τα παιδιά τους και πήγαν να εργαστούν ως εθελοντές στο φιλανθρωπικό ίδρυμα Crossroads Foundation στο Χονγκ Κονγκ.
Ο εθελοντισμός θα πρέπει να σημαίνει πολλά για τους ομογενείς Τζιμ και Ελένη Μότι, με καταγωγή από τα Κύθηρα, αναφέρει το ΑΜΠΕ. Το ζευγάρι μαζί με τα παιδιά τους, την 18χρονη Γεωργία και τον 13χρονο Ισαάκ, μόλις επέστρεψαν στην Αυστραλία από την πενταετή αποστολή τους στο Χονγκ Κονγκ και οι βαλίτσες τους είναι γεμάτες με εμπειρίες.
Το Crossroads Foundation, όπως εξήγησε ο Τζιμ στην εφημερίδα «Νέος Κόσμος», είναι ένα από τα πλέον σημαντικά ιδρύματα της χώρας με ευρεία φιλανθρωπική δραστηριότητα. «Τα χρήματα που πήραμε μαζί μας ήταν αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες διαμονής μας τριών μηνών. Όμως, τίποτε μονιμότερο του προσωρινού, όπως έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Οι τρεις μήνες έγιναν έξι, μετά χρόνος και σύντομα κλείσαμε τα πέντε».
Πώς εξηγείται αυτό; «Άμισθη και πλήρης εθελοντική απασχόληση. Το Ίδρυμα ανακυκλώνει οτιδήποτε προσφέρει ο κόσμος. Από ηλεκτρικές συσκευές, έπιπλα, ρουχισμό, βιβλία, γραφική ύλη και άλλα, τα οποία, στη συνέχεια, συσκευάζει σε κιβώτια και τα στέλνει με πλοία σε χώρες του τρίτου Κόσμου, όπως είναι η Αϊτή, η Νέα Γουινέα και άλλες, ακόμα και χώρες της Αφρικανικής ηπείρου, του Ειρηνικού και της Νότιας Αμερικής. Η κάλυψη των τελών αποστολής των κιβωτίων, στηρίζεται σε χορηγίες διαφόρων φορέων», συμπληρώνει.
Η σύζυγός του υπηρέτησε στο Γραφείο Επικοινωνίας του Crossroads Foundation, ένα πόστο που της επέτρεπε να εξετάζει συγκεκριμένες περιπτώσεις και να δίνει λύση. Όπως, για παράδειγμα, μετά από παράκληση μιας Αυστραλής γιαγιάς που ζει στην Ουγκάντα, στάλθηκε μια εξοπλισμένη Παιδική Χαρά, για να παίζουν τα ορφανά. Ωστόσο, η καλή Σαμαρείτισσα, και ως μουσικός, άγγιξε τις καρδιές των μη προνομιούχων και των ψυχολογικά διαταραγμένων συνανθρώπων μας, με τα τραγούδια της. Το ταλέντο της εκτιμήθηκε και από την Ύπατη Επιτροπή Προσφύγων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Έτσι, επισκέφθηκε προσφυγικά κέντρα στη Βιρμανία, το Κόσοβο και το Αφγανιστάν, όπου διαπίστωσε το μέγεθος των τρεχουσών αναγκών των πληγέντων από τους πολέμους, κάνοντας το χαμόγελο να σκάσει έστω και για λίγο στα χείλη τους.
Ο Τζιμ συνόδεψε τη σύζυγό του σε πολλά από τα ταξίδια, βοηθώντας στη φόρτωση των κιβωτίων. «Μια εικόνα του τρόπου ζωής των προσφύγων, παρουσιάστηκε και στους συνέδρους που έλαβαν μέρος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. Ανάμεσά τους και πολλές διεθνώς αναγνωρισμένες προσωπικότητες, όπως και ο Αυστραλός, πρώην υπουργός εξωτερικών, Γκάρεθ Έβανς» εξηγεί ο Τζιμ.
Ωστόσο, εργασία και -μάλιστα- αρκετή, υπήρχε και για τα παιδιά τους. Τη Γεωργία και τον Ισαάκ. «Η δική μας δουλειά ήταν η συγκέντρωση παιχνιδιών, βιβλίων και γραφικής ύλης, τα οποία προορίζονταν για ορφανά σε χώρες όπως η Κίνα και οι Φιλιππίνες» θα πουν. Επίσης, φρόντιζαν να περνούν ευχάριστα, παίζοντας και τραγουδώντας με τα παιδιά που επισκέπτονταν.