Τις έντονες επικρίσεις της ισραηλινής κυβέρνησης δέχτηκε ο λογοτέχνης Γκίντερ Γκρας, επειδή επαίνεσε τον άντρα ο οποίος στα μέσα της δεκαετίας του 1980, στους Sunday Times του Λονδίνου αποκάλυψε λεπτομέρειες για το πυρηνικό πρόγραμμα του εβραϊκού κράτους.

Ο τιμημένος το 1999 με το Νόμπελ της Λογοτεχνίας Γκρας αποκάλεσε τον Μορντεχάι Βανούνου «ήρωα του καιρού μας» στην τελευταία επίτομη ποιητική συλλογή του.

Ο Βανούνου, από την πλευρά του, πέρασε 18 έτη σε ισραηλινές φυλακές έχοντας αποκαλύψει στον βρετανικό Τύπο πολλές απόρρητες πληροφορίες για την πυρηνική εγκατάσταση που έχει το Ισραήλ στην έρημο Νεγκέβ και στην τοποθεσία Ντιμόνα.

«Αυτά τα ποιηματάκια…ούτε Σίλερ ούτε Ρίλκε είναι αλλά για να θυμόμαστε, δηλαδή δεδομένων των θέσεων του Γκρας στο παρελθόν, υπάρχει εν τέλει και ένας χαρισματικός στα μάτια του Ισραηλινός», είπε σήμερα για την τελευταία λογοτεχνική δουλειά του Γκρας ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στην Ιερουσαλήμ, ο Γιγκάλ Παλμόρ.

Ταυτοχρόνως, η ισραηλινή Ένωση Λογοτεχνών καταδίκασε το περιεχόμενο του ποιήματος με αναφορά στον Βανούνου προσκαλώντας τους συναδέλφους του Γκράς να τηρούν αποστάσεις. «Ο ναζιστικός ρατσισμός εμπεριέχεται στο DNA του Γκρας», αναφέρεται στο ανακοινωθέν της.

Και συμπληρώνει: «Καταδικάζουμε αυτό το χονδροειδές ταξίδι που έκανε ο Γκράς, με σκοπό να αμαυρώσει το όνομα του Ισραήλ και για να στερήσει νομιμοποίησης το δικαίωμά του, να υπερασπίζεται τον εαυτό του».

Στο ποίημα ο Γκρας γράφει ότι «ο Βανούνου έχει το δίκιο με το μέρος του» και καλεί τους δικαστές στο Ισραήλ να αναγνωρίσουν τούτο, «μαζί με την αφοσίωσή του Βανούνου στο Ισραήλ για τόσα πολλά χρόνια».