Αποδείξεις- συγκεκριμένα μία δεύτερη ηχητική καταγραφή – που έρχεται σε αντίθεση με την εκδοχή που παρουσίασε χθες ο Σαουδάραβας εισαγγελέας για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη, φαίνεται πως έχει η Τουρκία.
Ο γενικός εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας ζήτησε χθες την επιβολή της θανατικής ποινής σε πέντε από τους κατηγορούμενους για τον ρόλο τους στην δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, λέγοντας ότι ο δημοσιογράφος «ναρκώθηκε, δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε» εντός του σαουδαραβικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου, όμως οι αρχές του Ριάντ φρόντισαν στην εκδοχή αυτή να απαλλάξουν τελείως τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο το κύριο άρθρο της τουρκικής εφημερίδας Hürriyet.
Η εκδοχή που παρουσίασε ο εισαγγελέας υποστηρίζει πως μία ομάδα εστάλη στην Κωνσταντινούπολη με αποστολή να μεταφέρει δια της βίας ή μη τον δημοσιογράφο στο Ριάντ, αλλά ο επικεφαλής της ομάδας έλαβε επί τόπου, με δική του πρωτοβουλία, την απόφαση να τον σκοτώσει χωρίς να συμβουλευτεί τους ανωτέρους του. Σύμφωνα με το νέο σενάριο, ο δημοσιογράφος «ναρκώθηκε και διαμελίστηκε» μέσα στο προξενείο και το κατακρεουργημένο πτώμα του παραδόθηκε σε «συνεργάτη» εκτός της διπλωματικής αποστολής.
Όμως ο αρθρογράφος Αμπντουλκαντίρ Σελβί, προσκείμενος στην τουρκική ηγεσία, γράφει στην εφημερίδα ότι ηχητική καταγραφή της δολοφονίας που έχουν στην κατοχή τους οι τουρκικές αρχές δείχνει ότι δεν έγινε καμία διαπραγμάτευση με τον Τζαμάλ Κασόγκι για να πειστεί να επιστρέψει στη Σαουδική Αραβία.
Σύμφωνα με τον Σελβί, ο δημοσιογράφος δεν ναρκώθηκε, αλλά στραγγαλίστηκε με σκοινί ή τού προκλήθηκε ασφυξία με μία σακούλα στο κεφάλι.
Σύμφωνα με τον Τούρκο δημοσιογράφο, οι τουρκικές αρχές έχουν στην διάθεσή τους δεύτερη ηχητική καταγραφή διάρκειας 15 λεπτών που τοποθετείται πριν από την δολοφονία και δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το γεγονός ότι επρόκειτο για προμελετημένη πράξη. Στην καταγραφή αυτή «ακούγεται η ομάδα των Σαουδαράβων να συζητά τον τρόπο με τον οποίο θα σκοτωθεί ο Κασόγκι, να εξετάζει το σχέδιο που έχει προετοιμασθεί και να υπενθυμίζεται σε κάθε μέλος ο ρόλος του» σύμφωνα με τον Αμπντουλκαντίρ Σελβί.
Έχουν επίσης συγκεντρωθεί στοιχεία μετά την δολοφονία, υπό την μορφή διεθνών τηλεφωνικών κλήσεων που έγιναν από την σαουδαραβική ομάδα» σύμφωνα με τον Σελβί.
Η Τουρκία απέρριψε, δια του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ως «ανεπαρκείς» τις εξηγήσεις που δόθηκαν από τον Σαουδάραβα εισαγγελέα.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η διαταγή για την δολοφονία προέρχεται από «τα ανώτατα κλιμάκια του κράτους» της Σαουδικής Αραβίας, φροντίζοντας πάντως να απαλλάξει από την ευθύνη τον βασιλιά Σαλμάν, για τον οποίο έχει πει πως τρέφει «απεριόριστο σεβασμό». Όμως τόσο ο Τύπος της Τουρκίας, όσο και Τούρκοι αξιωματούχοι, ενοχοποιούν τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.