Ο Λευκός Οίκος αναζητεί τρόπους να απομακρύνει από τις ΗΠΑ τον Φετουλάχ Γκιουλέν ώστε να κατευνάσει την Τουρκία αναφορικά με τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, μετέδωσαν σήμερα αμερικανικά δίκτυα, επικαλούμενα δύο ανώτερους αμερικανούς αξιωματούχους και δύο ακόμα άτομα ενήμερα με το αίτημα της αμερικανικής προεδρίας προς τις αρμόδιες αρχές.
Τον περασμένο μήνα αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι ζήτησαν από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες επιβολής του νόμου να εξετάσουν νομικούς τρόπους να απομακρύνουν τον αυτοεξόριστο μουσουλμάνο ιεροκήρυκα σε μια απόπειρα να πείσουν τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετριάσει την πίεση προς το Ριάντ στην υπόθεση της αποτρόπαιης δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, τόνισαν οι τέσσερις πηγές.
Η απόπειρα της Ουάσινγκτον περιλαμβάνει την αποστολή οδηγιών προς το υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI να επανεξετάσουν το αίτημα της Τουρκίας για έκδοση του Γκιουλέν, καθώς και αίτημα προς το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας για πληροφορίες για το νομικό καθεστώς του κατηγορούμενου από την Άγκυρα ως υπευθύνου του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016.
Οι πηγές πρόσθεσαν ότι ο Λευκός Οίκος αναζητά συγκεκριμένα λεπτομέρειες για το καθεστώς παραμονής του στις ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το Sputnik και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο Γκιουλέν διαθέτει Πράσινη Κάρτα, σύμφωνα με δύο πηγές ενήμερες με το θέμα. Ζει στην Πενσυλβάνια από τα τέλη της δεκαετίας του 1990.
Σύμφωνα με τις πηγές, κάποιοι αξιωματούχοι στις αρμόδιες υπηρεσίες εξέφρασαν αντιρρήσεις στα αιτήματα του Λευκού Οίκου. «Στην αρχή δεν το πήραν σοβαρά, αλλά μόλις συνειδητοποίησαν ότι πρόκειται για σοβαρό αίτημα έγιναν έξαλλοι», είπε ένας αμερικανός αξιωματούχος, που ήταν μέρος της διαδικασίας.
Ο Ερντογάν απαιτεί επί χρόνια την έκδοση Γκιουλέν στην Τουρκία. Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, η Άγκυρα υπέβαλε στις αμερικανικές αρχές επίσημο αίτημα έκδοσης. Μία επιλογή που πρόσφατα συζήτησαν αξιωματούχοι της τουρκικής και της αμερικανικής κυβέρνησης είναι να εξωθηθεί ο Γκιουλέν να μεταφερθεί στη Νότια Αφρική, παρά να σταλεί κατευθείαν στην Τουρκία, αν η έκδοσή του δεν καταστεί δυνατή, τόνισαν οι πηγές. Αλλά οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία νομική βάση να στείλουν τον μουσουλμάνο κληρικό στην Νότια Αφρική, πρόσθεσαν. Ως εκ τούτου, αυτό δεν αποτελεί βιώσιμη λύση, εκτός και αν ο Γκιουλέν μετεγκατασθεί προθύμως στην αφρικανική χώρα.
Τραμπ και Ερντογάν πρόσφατα συζήτησαν μια άλλη επιλογή για την αποκλιμάκωση των εντάσεων των δύο χωρών, την απελευθέρωση του τούρκου τραπεζίτη Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, που καταδικάστηκε τον Μάιο σε 32 μήνες φυλάκισης από ομοσπονδιακό δικαστήριο στις ΗΠΑ για το ρόλο του στην αποφυγή των αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος του Ιράν, τόνισαν δύο πηγές ενήμερες με τις συζητήσεις.
Μετά τη δολοφονία Κασόγκι, ο Ερντογάν φάνηκε να είδε ως ευκαιρία να εντείνει την πίεση στην κυβέρνηση Τραμπ για την υπόθεση Γκιουλέν, ανέφεραν οι πηγές.
Τούρκοι αξιωματούχοι ξεκαθάρισαν στον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο στη συνάντηση που είχε ο τελευταίος με τον Τούρκο πρόεδρο στην Άγκυρα στις 17 Οκτωβρίου ότι επιθυμούν η αμερικανική κυβέρνηση να παραδώσει τον Γκιουλέν. «Αυτό ήταν το νούμερο ένα αίτημα τους», είπε μια πηγή, με γνώση της συνάντησης.
Ο Πομπέο ρώτησε αν ο Ερντογάν έχει νέες αποδείξεις για την εμπλοκή του Γκιουλέν στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, ωθώντας τον Τούρκο ηγέτη να προσπαθήσει να στηρίξει την υπόθεση ότι ο μουσουλμάνος ιεροκήρυκας έχει τρομοκρατικές συνδέσεις, δήλωσε ένας ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους που ταξίδευαν μαζί του, ο Πομπέο αναγνώρισε ότι συζήτησε την υπόθεση Γκιουλέν με την τουρκική ηγεσία.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας δεν απάντησαν σε αίτημα για σχόλιο.
Ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί τον Γκιουλέν αρνήθηκε να σχολιάσει.
Ένας Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι η κυβέρνηση δεν συνδέσει τις ανησυχίες της για την δολοφονία Κασόγκι με την υπόθεση έκδοσης Γκιουλέν.