Χαρακτηρίζεται ως «ο βασιλιάς των φρούτων» και ξεχωρίζει από το ακανθώδες κέλυφός του αλλά και την δυσοσμία του, που το καθιστά ως το πιο βρομερό φρούτο στον κόσμο. Αυτό είναι το ντούριαν (durian), ένα τροπικό φρούτο που αποκτά τα τελευταία χρόνια φανατικό κοινό.

Δεν παύει ωστόσο, λόγω της δυσάρεστης οσμής του, να προκαλεί προβλήματα.

Όπως συνέβη τη Δευτέρα στην πτήση της Sriwijaya Air από την Μπενγκουλού για την Τζακάρτα, που μετέφερε περίπου 2 τόννους του εν λόγω φρούτου.

Το αεροσκάφος έμεινε για αρκετή ώρα καθηλωμένο στο έδαφος καθώς υπήρχαν έντονα παράπονα από τους επιβάτες για την δυσοσμία που επικρατούσε στην καμπίνα. Πολλοί ήταν εκείνοι που απαίτησαν να αφαιρεθούν τα φρούτα από το αεροπλάνο, όπως και συνέβη με την πτήση να πραγματοποιείται τελικά με μια ώρα καθυστέρηση.

Ένας επιβάτης περιέγραψε λεπτομερώς τα όσα συνέβησαν στην καμπίνα σε ανάρτηση που έκανε στο Facebook.

«Όταν μπήκα στο αεροπλάνο μπορούσα ήδη να μυρίσω τη μυρωδιά των ντούριαν. Διαμαρτυρήθηκα στις αεροσυνοδούς αλλά μου είπαν να συμπληρώσω μια έγγραφη διαμαρτυρία», έγραψε ο Amir Zidane.

Τα μέλη του πληρώματος, όπως ανέφερε στη συνέχεια, τον διαβεβαίωσαν ότι η μυρωδιά θα εξαφανιζόταν όταν το αεροπλάνο βρισκόταν στον αέρα.

«Τότε φώναξα στους άλλους επιβάτες “ποιος απ’ όσους βρίσκονται σε αυτό το αεροπλάνο, θέλει να πετάξει;”. Όλοι φώναξαν “όχι εμείς!!». Κι άλλοι επιβάτες άρχισαν τότε να διαμαρτύρονται, ενώ κάποιοι ήρθαν στα χέρια με μέλη του πληρώματος, όπως αναφέρει. Τελικά ζητήθηκε από τους επιβάτες να εκκενώσουν το αεροπλάνο και το πλήρωμα ξεφόρτωσε τα ντούριαν.

«Δεν είναι παράνομη η μεταφορά ντούριαν μέσα σε πτήση εφόσον είναι τυλιγμένο σωστά και σύμφωνα με τους κανονισμούς πτήσης και να μεταφέρονται μέσα σε χώρο φορτίου. Πολλές αεροπορικές εταιρείες το κάνουν αυτό», δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνίας της Sriwajiya Air, Retri Maya στην εφημερίδα Jakarta Post.

Ο επικεφαλής του αεροδρομίου της Μπενγκουλού, Anies Wardhana επιβεβαίωσε το περιστατικό μιλώντας στην τοπική ιστοσελίδα Detik.

Στο αεροπλάνο υπήρχαν 2.025 κιλά ντούριαν, όπως είπε, για να προσθέσει πως το αεροδρόμιο θα αξιολογήσει νέες μεθόδους συσκευασίας του φρούτου ώστε να μην προκαλεί δυσφορία στους επιβάτες.

Όσο γευστικό κι αν είναι το συγκεκριμένο φρούτο, η άσχημη μυρωδιά το καθιστά ιδιαίτερα απωθητικό. Σε κάποιες χώρες μάλιστα απαγορεύεται από μέσα μαζικής μεταφοράς, ξενοδοχεία και αεροπλάνα.