Παρά την άνετη νίκη που κατάφερε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, γρίφος παραμένει το θέμα σχηματισμού κυβέρνησης στη χώρα, καθώς μπορεί ο ίδιος να αύξησε τα ποσοστά και τις έδρες του στη Βουλή, δε συνέβη όμως το ίδιο για τους συμμάχους του.

Εκτός από το Ρούτε που αναδικνύετσαι σε μεγάλο νικητή των χθεσινών εκλογών, τα ποσοστά του αύξησε και το Εργατικό κόμμα, το οποίο καταλαμβάνει 39 έδρες (έναντι 41 του Ρούτε) από τις 150 του Κοινοβουλίου.

Όπως επισημαίνουν πολλοί αναλυτές, ο Ολλανδός πρωθυπουργός θα αναγκαστεί για να σχηματίσει κυβέρνηση με τους Εργατικούς, οι οποίοι συντάσσονται κατά κύριο λόγο κατά των μέτρων λιτότητας – που υποστηρίζει ο σύμμαχος της Μέρκελ, Ρούτε, και υπέρ των μέτρων ανάπτυξης.

Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ότι ο Ρούτε θα αναγκαστεί να κάνει υποχωρήσεις στα μέτρα λιτότητας που θέλει να επιβάλει και τα οποία έριξαν την προηγούμενη κυβέρνηση συνασπισμού, της οποίας ηγούταν.

Την ίδια ώρα αποδυναμωμένος ήταν και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ντε Γιάγκερ – επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών και σύμμαχος του Ρούτε – καθώς ήρθε πέμπτο κόμμα και είναι εξαιρετικά αμφίβολη η συμμετοχή σε κυβερνητικό σχήμα…

Άλλωστε ποιος μπορεί να ξεχάσει τις κορώνες του κατά της Ελλάδας;